Rekordan broj Amerikanaca odrekao se državljanstva

Rekordan broj Amerikanaca odrekao se državljanstva u prvoj polovini ove godine, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja.

Razlozi za to su, kako se navodi, „nepodnošljiva politička atmosfera i aktuelna kriza izazvana epidemijom virusa korona“.

Prema izveštaju njujorške firme „Bembridž akauntants“, specijalizovane za imigracione poreze u SAD, više od 5.800 Amerikanaca odreklo se državljanstva u prvih šest meseci 2020. godine.

To je za dramatičan skok u odnosu na isti period prošle godine, kada su registrovana 2.072 takva slučaja.

Alister Bembridž, partner njujorške firme, ukazao je da je tokom epidemije virusa korona povećan broj Amerikanaca koji su se odrekli državljanstva, a koji imaju prebivalište u nekoj drugoj zemlji.

On taj trend objašnjava „činjenicom da su američki državljani sa boravištem u drugoj zemlji tokom pandemije imali vremena da razmotre svoje veze sa SAD“ i da su „procenili da su politička klima i godišnji porezi prevelik teret“.

Na porast broja ljudi koji se odriču državljanstva, posebno među devet miliona Amerikanaca koji žive u inostranstvu, posebno utiču sve zahtevnija poreska pravila, naveo je Bembridž.

Oni se na taj korak odlučuju uprkos tome što moraju da plate obaveznu naknadu od 2.350 dolara ako žele da se odreknu američkog državljanstva, dodao je on.