Naslovnica U FOKUSU Raste stopa samoubistava u američkoj vojsci

Raste stopa samoubistava u američkoj vojsci

       

 

Samoubistva u vojsci su u naglom porastu otkako je počeo „rat SAD protiv terorizma“ nakon napada na Svetski trgovinski centar i Pentagon u septembru 2001. godine

Sve je više samoubistava u redovima američke vojske – u prvom kvartalu ove godine na suicid se odlučilo više od jednog vojnika dnevno, što je povećanje od 25 odsto u odnosu na 2022, pokazao je novi izveštaj Pentagona.

Broj samoubistava aktivnih pripadnika vojske SAD porastao je na 94 u periodu januar–mart sa 75 u istom kvartalu godinu dana ranije, saopštilo je američko ministarstvo odbrane, te dodalo da je posvećeno tome da spreči ovaj tragičan trend. Samo je između aprila i juna 2021. više vojnika sebi oduzelo život – 97.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Samoubistva u vojsci su u naglom porastu otkako je počeo američki „rat protiv terorizma“ nakon napada na Svetski trgovinski centar i Pentagon u septembru 2001. godine. Bilo je skoro 29 samoubistava na 100.000 vojnika 2020, u odnosu na 17,5 u deceniji koja je prethodila.

Ova statistika ne uključuje rezervni sastav ili veterane, a prema vladinim podacima skoro 17 bivših američkih vojnika se ubije svakog dana. U poslednjem kvartalu života se lišio 41 rezervista, kao i godinu dana ranije.

[adsenseyu1]

Među vojnicima koji imaju činove u periodu januar–mart stopa suicida skočila je za 32 odsto u odnosu na godinu ranije – na 49. I među marincima se beleži porast, broj samoubistava je porastao za 75 odsto – na 14.

Pentagonove težnje da preokrene ovaj trend do sada su bile bezuspešne. Ministarstvo odbrane preporučilo je u februaru da se zabrani kupovina oružja vojnicima mlađim od 25 godina i uvede sedmodnevno čekanje na prodaju municije.

Broj samoubistava u aktivnoj službi premašio je 300 za svaku od prethodnih pet godina, a dosadašnji ovogodišnji podaci ukazuju na to da bi do kraja 2023. moglo biti čak 400 smrtnih slučajeva.

(RT)

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

       

[adsenseyu4]