Naslovnica SPEKTAR Putin ponudio novu formulu za zaustavljanje rata! Ovo su uslovi…

Putin ponudio novu formulu za zaustavljanje rata! Ovo su uslovi…

Vladimir Putin je ponudio novu formulu za zaustavljanje ukrajinskog sukoba – pregovorima.

Nastupivši pred širokim sastavom Ministarstva inostranih poslova RF, saopštio je da Ukrajina – pre početka pregovora – mora da povuče svoje trupe sa čitave teritorije novih regiona Rusije – Luganske i Donjecke Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti.

Pritom je naglasio: „Sa čitave teritorije tih regiona u administrativnim granicama koje su imali u vreme njihovog ulaska u Ukrajinu“.

Šef ruske države je napomenuo da će neprijateljstva prestati odmah nakon što kijevske vlasti pristanu na ovaj uslov:

„Čim Kijev izjavi da je spreman za takvu odluku i počne realno povlačenje trupa iz tih regiona, a takođe i zvanično obavesti o odustajanju od planova za ulazak u NATO, naša strana će odmah, bukvalno istog minuta, objaviti da prekidamo vatru i započinjemo pregovore. Ponavljam, uradićemo to odmah“.

Putin je ocenio da su uslovi koje je izneo „veoma jednostavni“.

Takođe je ukazao da su Moskvi za mirno rešenje potrebni neutralni, vanblokovski i nenuklearni status Ukrajine, njena demilitarizacija i denacifikacija.

Naglasio je da je to principijelna pozicija Rusije, sa kojom su se i ukrajinski pregovarači bili generalno složili tokom pregovora u Carigradu 2022. godine.

Ruski lider je napomenuo da pregovorni proces mora u potpunosti obezbediti prava, slobode i interese građana koji govore ruski u Ukrajini, a da „nove teritorijalne realnosti“, odnosno – status Krima, Sevastopolja, Donjecka, Luganske i Donjecke Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti kao subjekata Ruske Federacije – moraju biti priznati“.

Dodao je: „Ubuduće sve ove osnovne, fundamentalne odredbe moraju biti zapisane u obliku fundamentalnih međunarodnih sporazuma. Naravno, sve ovo podrazumeva i ukidanje svih zapadnih sankcija Rusiji“.

Šef ruske države je u nastavku rekao:

„Naglasiću glavnu stvar: suština ovog našeg predloga nije neka vrsta privremenog primirja ili obustave vatre, što Zapad želi da bi nadoknadio gubitke iponovo naoružao da bi ga pripremio za novu ofanzivu. Ponavljam, ne radi se o zamrzavanju sukoba, već o njegovom konačnom završetku“.

Predsednik RF je dodatno precizirao: čim Kijev počne povlačenje trupa iz delova ruskih regiona pod njegovom kontrolom, Moskva će biti spremna da započne pregovore bez odlaganja.

On je dodao da Rusija danas daje novi mirovni predlog, a ako ga Zapad i Kijev odbiju – to biti njihova politička i moralna odgovornost za nastavak krvoprolića.

(Fakti)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social