Putin dolazi u Beograd da bi otvorio Hram Svetog Save

Rusija je pomogla izgradnju Hrama Svetog Save sa 10 miliona evra, a ruski predsednik Vladimir Putin će u oktobru doći u Srbiju na svečano otvaranje hrama.

Predsednik Rusije Vladimir Putin doći će u oktobru u posetu Srbiji kako bi prisustvovao svečanom otvaranju Hrama Svetog Save, pišu srpski mediji.

Prema navodima medija, to je dogovoreno u telefonskom razgovoru predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Putinom.

Rusija je jedan od velikih darodavaca izgradnje Hrama na Vračaru, a predsednik Vučić pozvao je Putina da prisustvuje završetku radova i svečanom otvaranju.

Mediji navode i da je Putin u razgovoru bio zainteresovan o situaciji u Crnoj Gori i problemima Srpske pravoslavne crkve u toj zemlji.

Putin je, podsetimo, zajedno sa Vučićem i patrijarhom Irinejem, posetio Hram Svetog Save u januaru 2019. Dvojica predsednika i patrijarh su simbolično na ikonu Isusa Hrista postavila po tri kamenčića – crveni, plavi i beli, u bojama srpske i ruske trobojke i potpisali se na maketu mozaika.

Uz rusku pomoć finansirana je izrada kupole u mozaiku od stakla i kamena, površine 1.248 kvadrata, što će ovu kupolu činiti najvećom u pravoslavnim hramovima urađenu u mozaiku.

U uređenje ove svetinje, ruska kompanija „Gaspromnjeft“ uložila je najpre 4 miliona evra, a zatim još šest prošle godine.

(B92)