Projekat zapadne globalizacije pod pokroviteljstvom SAD nije uspeo – OVO ĆE SE DOGODITI

Za nekoliko meseci uništeno je ono što je decenijama građeno. Projekat zapadne globalizacije, pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država, nije uspeo. To je očigledna činjenica.

Uporedo sa nestajanjem uticaja Vašingtona na svetsku politiku i ekonomiju, postaje jasno da čovečanstvo mora da nađe nov i prihvatljiv model međunarodnog suživota.

Važno je pronaći novi model, jer će čovek moći da napreduje samo bez uranjanja u haos ratova, epidemija i gladi.

Evropa i Evropska unija, jugoistočna Azija, Latinska Amerika i Bliski Istok – navikli su se da žive samostalno. Bez diktature i nadzora Sjedinjenih Država i bez kontrole mentora, američke blagajne i njenih dolara.

Mnogo toga se menja, a šta će biti pred nama teško je predvideti. Amerika gubi tlo pod nogama, a Kina i Rusija ne žure sa preuzimanjem uloge svetskog policajca.

To je vrlo nepovoljno i veoma problematično! Može se desiti da ne postignete željene rezultate, kao što se to dogodilo sa Sjedinjenim Državama.

Kina i Rusija su naučile da izvode zaključke i da uče na greškama drugih. Ali kakav će biti Novi svet i šta će odrediti njegove vrednosti? U smislu trgovinskih, ekonomskih i političkih vrednosti?

Najverovatnije će biti nekoliko lidera: Kina u trgovini i industriji, Rusija u svemirskom oružju i strategiji sirovina.

Evropa (ako bude postojala) biće dopunjena uslugama i potražnjom potrošača.

Jugoistočna Azija – nove digitalne tehnologije i automobilska industrija.

Bliski Istok – rudarstvo i trgovina ugljovodonicima.

Ali sve su to samo približna, najpribližnija predviđanja. Nijedan stručnjak ili analitičar ne zna tačno, ali svi znaju da se „Zlatno doba“ Sjedinjenih Država završilo.

Webtribune.rs