„Proglasićemo da Rusija više nije partner, već pretnja našoj bezbednosti“

Učesnici predstojećeg samita NATO-a u Madridu saopštiće da Rusija više nije partner Alijansi, već „pretnja miru i stabilnosti“, izjavio je Jens Stoltenberg.

„Proglasićemo da Rusija više nije partner, već pretnja našoj bezbednosti, kao i miru i stabilnosti“, rekao je on u intervjuu za tabloid „Bild am zontag“.

Prema njegovim rečima, u novom strateškom konceptu NATO-a biće pomenuta i Kina, čije jačanje predstavlja izazov za interese, vrednosti i bezbednost NATO-a.

Stoltenberg je ranije već izjavljivao da nova strategija NATO-a neće pomatrati Rusiju kao strateškog partnera. Rusija je označena kao strateški partner u aktuelnoj strategiji Alijanse, usvojenoj 2010. godine.

Samit NATO-a u Madridu biće održan krajem juna.

Rusija je više puta isticala da je NATO usmeren na konfrontaciju. Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavljivao je da dalje širenje Alijanse neće doneti veću bezbednost Evropi i da NATO ima agresivan karakter.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane režima u Kijevu osam godina“.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune