PREOKRET U LIBIJI: Zaraćene strane dale saglasnost za opšte parlamentarne izbore

Vlada Libijske nacionalne vojske Kalife Haftara koja upravlja istočnim delom podeljene Libije, pozdravila je jučerašnju najavu nove privremene vlade da će ujediniti zemlju, ali je dodala da će ustupiti vlast samo ako njen parlament to odobri, prenosi Rojters.

Ovakva uslovljena izjava podrške vlade Abdulaha el Tinija ostavlja prostor da se kasnije ta odluka promeni, što ilustruje izazove sa kojima suočavaju Ujedinjene nacije koje ulažu velike napore da pronađu političko rešenje za deceniju haosa, podele i nasilja u Libiji , navodi agencija.

Haftar, koga je parlament sa sedištem na istoku zvanično imenovao za šefa vojske, nije izdao odmah saopštenje u vezi s najavom privremene vlade, ali je njegov generalštab rekao da pozdravlja sporazum i pozvao sve da pomognu sprovođenje dogovorenih decembarskih izbora.

Sedamdeset i četiri člana Libijskog foruma za politički dijalog (LPDF) uz pomoć UN izabrali su juče političkog aktivistu Abdulhamida Mohammeda Dbeibeha za premijera i bivšeg libijskog ambasadora u Grčkoj Mohammeda Menfija za šefa predsedničkog veća koji će nadgledati pripremu za nacionalne parlamentarne i predsedničke izbore planirane za decembar.

Poraženi na glasanju, šef parlamenta sa sedištem na istoku Agila Salih i ministar unutrašnjih poslova vlade na zapadu Fati Bašaga dali su podršku novoj vladi.

Prema pravilima o kojima su se složili učesnici libijskih pregovora koje su UN odabrale da predstavljaju rivalske političke struje zemlje, novi premijer Abdulhamid Dbeibeh ima tri nedelje da formira novu vladu i predstavi je parlamentu.

Tokom poslednjih pet godina, Vlada nacionalnog jedinstva (GNA) koju podržava UN na čelu s Fajezom al Saradžom upravljala je glavnim gradom Tripolijem i zapadnim delovima zemlje, a istokom zemlje upravlja suparnička strana koju predvodi vojni komandant Kalif Haftar.

Libija je u haosu od 2011. kada je ubijen dugogodišnji vođa Moamer Gadafi. Zemlja se pretvorila u bojište protivničkih snaga i stranih sila, podseća Rojters.

(Tanjug)