Pregovori odloženi za četvrtak – Albanci traže sve i potpuni poraz Srbije

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine, koja je trebalo da bude održana u nedelju u Briselu, odložena je za četvrtak, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je danas, zajedno sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, učestvovao na video samitu u Parizu, koji su organizovali nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron.

Delegacija Srbije se, kako kaže predsednik, vraća u zemlju, a umesto večere sa zvaničnicima Evrospke unije učestvovaće na video konferenciji koja će biti održana u nedelju.

Gotovo dve godine isčekivani dijalog odložen je još za koji dan. Razgovori u Parizu bili su teški a zahtevi Prištine maksimalistički kaže predsednik Vučić.

Prema njegovom mišljenju reč je o spisku lepih želja.

„Pod jedan očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova, pod dva očuvanje ustava i ustavne organizacije Kosova, pod tri trajno uzajamno priznavanje, a ne model dve Nemačke, pod četiri članstvo Prištine u UN. Zatim da druge zemlje Evropske unije priznaju Kosovo, a onda će da se bave i pitanjem nestalih i ratne štete. Ja sam rekao ako je ovo smisao svega o čemu oni žele da razgovaraju sve potpuno besmisleno“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kosovski premijer Avdulah Hoti kaže da je spreman za dijalog i pređašnjem spisku dodaje…

„Članstvo u drugim međunarodnim organizacijama i jasno otvaranje evropske perspektive za Kosovo naš su cilj uporedo sa ovim procesom. Tokom dijaloga, Srbija nije pokazala prave namere za normalizaciju odnosa između dve zemlje“, naveo je Hoti.

Iz Evropske unije kažu da čekaju zvanično objavljivanje zaključaka video samita u Parizu i da će se tek tada oglasiti o daljem nastavku dijaloga dve strane. Cilj je, kažu, normalizacija odnosa između Kosova i Srbije.

„Priznanje je na kraju suverena odluka obe države. Ne bih govorio ili spekulisao o bilo kojoj vrsti garancija, zato što dijalog prvo treba da bude nastavljen i kada jednom bude nastavljen a pojedinačne teme budu na stolu, korak po korak će rešenja i odgovori biti mnogo jasniji i možda doći sami od sebe“, rekao je portparol EU Peter Stano.

Današnjem samitu su, pored Vučića i Hotija, prisustvovali francuski predsednik Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel, predstavnik EU Žozep Borelj i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak.

(N1)