Naslovnica ŽIVOT Pokušajte ovo: Kućna jeftina mini farma za proizvodnju hrane – VIDEO

Pokušajte ovo: Kućna jeftina mini farma za proizvodnju hrane – VIDEO

[adsenseyu2]

fhsweoej9374

[adsenseyu3]

Pronalazač iz Teksasa je objavio čitavu kolekciju objekata koji se mogu napraviti, a koji predstavljaju delove za neelektrični kućni sistem za uzgajanje hrane, čiji rad košta jedva nekoliko centi.

Priču o izumu i delove koji se mogu odštampati 3D štampačem možete pronaći na neprofitnom sajtu www.FoodRising.org.

Potrebni delovi su jednostavni, svako ih može napraviti ili poručiti online. U početku vam ovo može delovati nestvarno, jer tehnika 3D štampača još nije popularna kod nas, ali ako se to već odavno radi na Zapadu, nije loše da pokušate.

Ovaj sistem koji predstavlja mini farmu može da uzgoji velike količine hrane bez korišćenja struje ili zemlje. Nije potrebno čupati korenje niti koristiti pumpe ili nekakve motore. Uzgajanjem se dobija hrana bogata mineralima, a koristi se jedva 1/20 vode u odnosu na konvencionalnu poljoprivredu i polovina prostora potrebnog za zasađivanje bašte.

[adsenseyu1]

Majk Adams, poznat još kao i „Spasilac zdravlja“, razvio je sistem na osnovu rada profesora Kratkija, a delovi se potpuno besplatno mogu odštampati sa sajta FoodRising.org. Adams takođe objavljuje „uradi sam“ snimke koji upućuju ljude kako da naprave svoje sisteme pomoću jeftinih delova i uobičajenih alata.

Sve delove koje možete odštampati pomoću 3D štampača možete pronaći ovde:

http://www.foodrising.org/Downloads-Food-Production.html

Gotovi sistemi se prodaju na sajtu www.SupplySource.com , gde se može naći i sirovina potrebna za 3D štampanje.

[adsenseyu4]

„Pokrenuli smo projekat Food Rising kako bismo ohrabrili ljude da uz pomoć jednostavnih rešenja znatno poboljšaju kvalitet svog života“, objasnio je Adams. „Ovaj sistem za uzgajanje hrane omogućava ljudima da proizvedu svoju organsku hranu, punu minerala, trošeći jedva par centi“.

https://youtu.be/ofxHCHcdqwQ

Majk Adams je direktor naučne laboratorije i prehrambeni aktivista koji je testirao mnoge tehnologije uzgajanja (kao što su hidroponika i akvaponika) pre nego što je razvio ovu mini-farmu. Pun naziv sistema koji se zasniva na radu havajskog profesora Kratkija je „bescirkulacioni konstantno hraneći hidroponički sistem“.

Da bi sistem funkcionisao kako treba, potreban mu je automaski ventil za samodolivanje, te se Adams potrudio da napravi taj deo od jednostavnih delova: gumice za brisanje, spajalice, baštenskog creva i plastične posude. Delovi koji se mogu odštampati pomoću 3D štampača, mogu se napraviti od recikliranog đubreta, navodi Adams.

Food Rising je projekat neprofitnog Centra za dobrobit potrošača (www.ConsumerWellness.org), koji donira 250 ovih sistema za uzgajanje školama širom Amerike.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]