PANIKA U KIJEVU: Čudno ponašanje ruskih raketa – Ništa ne može da ih detektuje

Neobičan raketni napad na Ukrajinu otkrio je „slepilo“ sistema PVO NATO-a, piše kinesko izdanje Sohua.

Nekoliko puta 14. januara nije se oglasila uzbuna za vazdušni napad u Ukrajini. Ukrajinske društvene mreže od samog jutra bile su ispunjene porukama o dolasku projektila i eksplozijama u Kijevsku oblast i Nikolajevsku oblast. Nadležni su dugo ćutali i nisu davali nedvosmislene komentare o tome šta se dogodilo.

Kasnije je guverner Kijevske oblasti Aleksij Kuleba rekao da je udarac pogodio kritični infrastrukturni objekat.

Nakon toga je iz kabineta predsednika Ukrajine saopšteno da su mete napada na Kijev i infrastrukturni objekti.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Čudna stvar u vezi sa ovim misterioznim napadima, rekli su kineski stručnjaci, je da sistemi ranog upozorenja jednostavno nisu funkcionisali.

„Jedna od neobičnosti je da sistemi protivvazdušne odbrane mnogih zemalja NATO-a u Ukrajini nisu reagovali.

Pre današnjeg napada, čak ni u Kijevu, nije bilo upozorenja PVO. Razlog može biti u tome što je ruska vojska koristila hipersonične rakete, tako da ukrajinski PVO sistemi uopšte nisu reagovali“, navode analitičari Sohu.

Ukrajina trenutno koristi razne zapadne sisteme protivvazdušne odbrane iz SAD, Britanije, Nemačke i drugih članica Alijanse.

Prema kineskim stručnjacima, ako je Rusija zaista koristila hipersonične rakete, onda su zapadne zemlje imale ozbiljan problem – njihovi savremeni sistemi bili su bespomoćni pred ovim oružjem.

„Ako su ove informacije tačne, onda se nameće samo jedan zaključak: pred ruskim hipersoničnim projektilima, ovi sistemi su se pokazali gluvi i slepi“, navodi se u publikaciji.

Još jedna neobičnost je da ukrajinske vlasti tokom dana nisu mogle da daju tačnu procenu koliko je tačno objekata pogođeno. Samo uveče ministar energetike zemlje Herman Galuščenko rekao je da su infrastrukturni objekti oštećeni u pet regiona Ukrajine.

Sve se međutin poklapa sa glasinama da će Rusija u Ukrajini početi da koristi novo oružje koje do sada nije koristila. Da li su u putanju hipersonične rakete ili neko novo oružje Rusije, još se ne zna.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Webtribune.rs