PAKOVANJE ILI NEŠTO DRUGO? Afera počela sa Đilasovim računom na Mauricijusu koji ne postoji

Večernje novosti objavile su da je lider stranke Slobode i pravde Dragan Đilas ovlašćeno lice da podiže novac firme Askanius LTD koja ima račun na Mauricijusu u Porto Luisu.

O pisanju Novosti, još pre nego što je tekst izašao, govorio je ministar finansija Srbije Siniša Mali. Tvrdi da je to dovoljan razlog da se pokrene istraga o pranju novca i da tužilaštvo reaguje.

Večernje novosti objavljuju bankarski izvod Dojče banke sa sedištem u Porto Luisu na osnovu kojih kompanija Askanius LTD poseduje na računu više od pet miliona i 700 hiljada evra.

„Jedan dokument je sa Mauricijusa, Dojče banka je u pitanju, gde piše ime i prezime Dragana Đilasa, gde piše firma, ali vlasnik ko ima dozvolu da koristi novac preko kojeg idu svi ti računi idu zapravo je Dragan Đilas“, rekla je Andrijana Nešić iz Večernjih novosti.

Novinarka Večernjih novosti pokazala je na Pinku izvod od 12. decembra 2020. godine. Međutim, Dojče banka u Porto Luisu obavestila je javnost da vraća bankarsku licencu i da prestaje sa preuzimanjem bankarskih usluga još u junu 2018. godine.

„Oglasili smo se sa prvim saznanjem da je banka, za koju se lažno tvrdi da Dragan ima u njoj račune, od decembra 2020. da je ona zatvorena i da ne postoji uopšte još od 2018. godine, dakle od pre dve godine“, navela je potpredsednica SSP Marinika Tepić.

Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na proputovanju od Abu Dabija do Bahreina najavio da će on pokazati sve dokaze, ipak je ovog puta šokantne podatke prepustio ministru finansija Siniši Malom.

„Ja sam, da budem iskren apsolutno šokiran. Prvi problem je problem koji bi ja nazvao kriminalni problem, dakle za građane Srbije, da znaju, ovo je prvo ogroman novac, a sa druge strane odakle taj novac tebi, Dragane Đilasu? Ovo je novac koji je on zaradio ili napravio, opljačkao, kako god hoćete, dok je vodio Grad Beograd dok je bio na vlasti“, rekao je na Pinku ministar Siniša Mali.

Dragan Đilas je prethodnih dana više puta objasnio koje firme ima. Potvrdio je da ima račun u Švajcarskoj, ali i rekao da nema račun na Mauricijusu: „Ne posedujem nikakve privatne račune nigde osim u Srbiji. Na Mauricijusu nemam nikakvu firmu, nisam ovlašćen ni na kakav račun, bio sam pre 20 godina jednom sa porodicom na godišnjem odmoru i to je sav moj kontakt sa tim ostrvom“.

Predsednik Srbije, kako kaže njegova savetnica za medije Suzana Vasiljević, ne bi Đilasa ni pominjao u svojim nastupima da ga o tome ne pitaju novinari. „Ako vi njega pitate, a on neće da vam odgovori, onda imamo dramu da beži od odgovora. Ako odgovori, onda je pitanje što je odgovorio. Jedino rešenje je da evo, molim novinare da više ne postavljaju pitanja predsedniku o tom čoveku“, rekla je Vasiljevićeva na TV Prva.

Na zvaničnom sajtu Dojče Banke u delu Azija-Pacifik, gde se vodio Muricijus do 2018. godine, te države sada nema.

(n1)