Naslovnica IZA OGLEDALA Pacifičkoj obali SAD preti katastrofa kakva se događa jednom u 500 godina!

Pacifičkoj obali SAD preti katastrofa kakva se događa jednom u 500 godina!

Pored pacifičke obale Sjedinjenih Država i Kanade, otprilike jednom u 500 godina dešava se zastrašujuća prirodna katastrofa – mega zemljotres jačine oko 9 stepeni Rihterove skale, koji generiše džinovski cunami.

Seizmografi te dve zemlje upozoravaju da se približava naredna takva kataklizma.

Naglašavaju: ako se dogodi prema prognozama – američke države Kalifornija, Oregon, Vašington, kao i kanadski Vankuver, mogu se naći pod vodom.

Tim seizmologa iz Sjedinjenih Država i Kanade svoje upozorenje je objavio u naučnom časopisu Science Advances. Na bazi proučavanja Zemljine kore u području poznatom kao zona subdukcije Kaskadija.

To je podvodni geološki rased koji se proteže skoro 900 kilometara duž zapadne obale Severne Amerike. Od severne Kalifornije do kanadskog ostrva Vankuver. U toj zoni, tektonska ploča Huan-de-Fuka je povučena ispod Severnoameričke ploče. Jednostavno rečeno, dno Tihog okeana tu je – ispod severnoamerčkog kontinenta.

Stoga se u zoni Kaskadija stvara napetost, što s vremena na vreme dovodi do zemljotresa neverovatne snage.

Delovi te tektonske ploče mogu se pomerati ili pojedinačno, izazivajući lokalne seizmičke događaje, ili zajedno, izazivajući snažan udar podzemnih elemenata.

Statistike pokazuju da se tamo dešavaju veoma jaki zemljotresi otprilike svakih 500 godina (plus-minus 100-200 godina). Poslednji je bio 1700. godine.

„Teško je tačno reći kada će se sledeći desiti, ali u poređenju sa drugim zonama subdukcije, vreme je“, opominju američko-kanadski istraživači.

Oni su skenirali zonu Kaskadija koristeći modernu eholokaciju i otkrili da je ona nešto složenija nego što se ranije mislilo.

Zona se sastoji od najmanje četiri segmenta. Razdvojeni su velikim rasedima duž kojih blokovi zemljine kore klize jedni pored drugih.

Ustanovili su i da su četiri segmenta severnoameričke kontinentalne ploče sastavljena od različitih stena i sedimenata, a da se najopasniji deo roteže duž Oregona do južne Britanske Kolumbije.

Taj segment je ravniji i glatkiji od drugih, i bolje odgovara da bude epicentar zemljotresa koji će, ako se dogodi, pogoditi sva priobalna područja.

Koristeći tehnike podvodnog mapiranja, seizmolozi su po prvi put napravili detaljnu mapu zone i zaključili da njena podela na četiri dela predstavlja mnogo veću opasnost nego da je u pitanju jedan kontinuirani rased.

„To povećava verovatnoću zemljotresa i cunamija onoliko jakih koliko mogu biti na Zemlji. Izgleda da je Kaskadija sposobna da generiše magnitudu od oko 9. Možda malo manje ili malo više“, rekao je za Dejli mejl jedan od autora studije, geofizičar Harold Tobin sa Univerziteta u Vašingtonu.

Seizmolozi upoređuju predstojeći događaj sa zemljotresom kod obale Japana u martu 2011. godine, kada je razorni cunami doveo do smrti bezmalo 20 hiljada ljudi i nesreće u nuklearnoj elektrani Fukušima-1.

A nova kataklizma po snazi i posledicama može nadmašiti japansku katastrofu.

Kompjutersko modelovanje mogućih scenarija pokazalo je da bi zemljotres u zoni Kaskadije mogao izazvati cunami 35 metara visine. Sa kolosalnim uništenjima i masivnim gubitkom života.

Istraživači su izračunali da bi moglo da život izgubi preko 10 hiljada ljudi.

Samo u američkim državama Oregon i Vašington šteta se procenjuje na više od 80 milijardi dolara.

(Fakti)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social