Ovo su šifre opasnih i kancerogenih namirnica koje jedete često – Zapamtite ih i proverite na ambalaži

Često upadnemo u zamku tražeći namirnice koje će na najbolji mogući način da doprinesu našem zdravlju, a zaboravimo da naizgled bezopasne arome, boje, konzervansi i zgušnjivači mogu umnogome da naštete našem organizmu.

To što je puding kremast, a limunada žuta posledica je veštačkih dodataka u hrani.

Arome, boje, konzervansi i zgušnjivači čine hranu privlačnom potrošačima. Bolje mirišu, ulepšavaju proizvod intenzivnijom bojom ili produžavaju rok trajanja. Neki aditivi su potpuno bezopasni, dok druge treba izbegavati jer mogu da budu uzrok alergija, ADHD, oštete organe, a sumnja se i da su uzročnici raka.

Evropska agencija za sigurnost hrane u načelu proverava da li je aditiv štetan, a ako nema sumnje u njegovu sigurnost, stvar je odobrena. Međutim, za određene aditive primjenjuje se ograničenje količine i obaveza upozoravanja potrošača.

Boje

Postoji vrlo malo potpuno prirodnih boja, ali ima bezbroj sintetičkih boja od kojih neke mogu naštetiti zdravlju.

*Žute boje – E102, E104, E110

Koriste se kod slanih grickalica, džemova i pudinga.

Zašto su opasne?

Mogu da izazovu osip na koži i otežano disanje. Posebno može da bude opasan E102 (tartrazin) za one koji pate od netolerancije na aspirin. Identične simptome može da uzrokuje i E110 (žuto-narandžasta). Mnogo se priča o njihovom kancerogenom dejstvu, ali to još nije nedvosmisleno dokazano.

Takođe, hrana koja sadrži E104 mora da nosi oznaku „može da narušava aktivnost i pažnju kod dece“ jer može da izazove poremećaje pažnje i hiperaktivnost te podstiče takozvane pseudoalergije, alergije koje imaju simptome klasične alergije, ali ne pokazuju imunološku reakciju.

* Crvene boje – E122, E123, E124, E127, E129

Koriste se u mesnim i ribljim zamenskim proizvodima, biljnim proteinima, umacima, slatkišima i džemovima.

Zašto su opasne?

Osim pseudoalergija, boje E122, E124 i E129 takođe mogu da izazovu hiperaktivnost kod dece, dok E127 (eritrozin) dodatno može i da uzrokuje poremećaje štitne žlezde.

Za boju E123 sumnja se da oštećuje bubrege. U Americi je ova boja zabranjena jer su eksperimenti na životinjama pokazali da može da uzrokuje rak.

* Smeđe boje – E150, E151, E154, E155

Bojama s ovim brojevima svoju boju duguju kola napici, kolači i umaci.

Zašto su opasne?

E150 (boja karamele) smatra se sigurnom sve dok ne prekoračite preporučenu dnevnu dozu od 300 miligrama po kilogramu telesne težine. U Americi hrana sa E150 mora da ima upozorenje koje ukazuje na potencijalni rizik od raka. Ako se jede u velikim količinama i smeđa boja E154 može da ošteti unutrašnje organe, a odobrena je samo za dimljenu haringu. Da naškodi unutrašnjim organima može i E155, dok briljantno crna E180 navodno izaziva pseudoalergije.

Konzervansi

Korišćenje konzervansa sprečava rast bakterija, buđi i kvasaca, pa tako štite naše zdravlje, ali mogu biti i štetni. Takođe, produžavaju rok trajanja.

* E220 – sumporni dioksid – obično se koristi za očuvanje suvog voća i gotovih jela. No, ovaj konzervans takođe može da podstakne glavobolje, mučninu i dijareju.

* E249, E250 – nitriti – mesna industrija naveliko ih koristi za crvenilo i konzerviranje mesa. Ovi aditivi utiču na opuštanje krvnih sudova i snižavanje krvnog pritiska, što je posebno opasno za malu decu.

* E235 – pimaricin – uglavnom se koristi kao inhibitor kvasca, produžava rok trajanja siru i nekim proizvodima od mesa i pićima. Međutim, još nije dokazano da li može i u kojoj količini naštetiti zdravlju.

* E284, E285 – borna kiselina i natrijum-borat (boraks) – koje se koriste između ostalog u proizvodnji kavijara, takođe su klasifikovane kao štetne.

Zgušnjivači i sredstva za geliranje

Aditivi kao što su guma i guar guma daju hrani bolju konzistenciju. Većina ih je bezopasna, ali s nekima je potreban oprez.

* E407 – koristi se u proizvodnji kečapa, umaka i pudinga. Izlučuje se nesvaren, ali smatra se da smanjuje apsorpciju hranljivih sastojaka.

* E425 – koristi se u proizvodnji staklenih rezanaca, a takođe sprečava apsorpciju hranljivih sastojaka.

Pojačivači ukusa

Pojačivači ukusa su hemijski proizvedene stvari koje poboljšavaju ukus, ali i podstiču veštački osećaj gladi.

* E620-E625 – glutamati – mogu da izazovu migrenu, bol u želucu i visoki pritisak

Zaslađivači

Mnogi proizvodi koje svakodnevno jedemo imaju veštačke zaslađivače, no sve je više istraživanja o njihovoj štetnosti.

* E951 – aspartam – izazvao je rak u istraživanjima na životinjama, a pokazalo se i da može uzrokovati glavobolje i gubitak pamćenja.

* E999 – kvilaja ekstrakt – koristi se za poboljšanje penušanja u pićima, ali takođe može smanjiti broj krvnih ćelija ili ograničiti njihovu funkciju.

(živim.hr,b92.net)