Zbog obilja vitamina i minerala, smatra se jednom od najmoćnijih i najlekovitiji biljaka.
U sastavu blitve se nalazi vitamin B, C i beta karoten, kao i minerali magnezijum, gvožđe, kalijum, kalcijum, a obiluje i ugljenim hidratima, proteinima i biljnim uljima.
[adsenseyu1]
Jedna je od najzdravijih vrsta lisnatog povrća, nema veliku energetsku vrednost ali ima odličnu kombinaciju tradicionalnih vitamina i minerala, fitonutrijenata i dijetalnih vlakana.
Evo za šta je sve dobra:
Čuva vid i zdravlje očiju
Karakteristični sastojci blitve su takođe i lutein i zeaksantin – „vitamini za oči“. Deluje povoljno na oko, te sprečavaju makularnu degeneraciju, odnosno žutu pegu, glaukom i slične poremećaje vida. Osim što čuva vid, lutein koži pruža zaštitu od UV zraka.
ŠEF UNESCO KATEDRE: Rusija Vučiću neće oprostiti – Zaharova je to uradila po odobrenju Lavrova i Putinahttps://t.co/7nI8Peqyt7
— Webtribune.rs (@WebtribuneRs) September 7, 2020
Čuva kosti
Zbog velikog sadržaja vitamina K, magnezijuma i kalcijuma smatra se moćnim čuvarem zdravlja kostiju. Vitamin K1 u crevima se pretvara u vitamin K2 koji podstiče proizvodnju osteokalcina, a to je veoma važno jer se tako kalcijum usmerava direktno prema kostima.
[adsenseyu4]
Smanjuje rizik od dijabetesa
Obolelima od dijabetesa se uvek preporučuje zeleno lisnato povrće, a od blitve nema boljeg izbora. Flavanoidi koji se nalaze u njoj su poznati kao siringična kiselina koja pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi.
Smanjuje rizik od raka
Blitva je bogata antioksidansima, pa zato ima moć da spreči širenje slobodnih radikale kao i ćelija raka. Takođe, sadrži brojne vitamine i minerale, beta karoten i kvercetin za koje se pouzdano zna da su dobri borci u prevenciji raka, pogotovo raka debelog creva.
Poboljšava zdravlje mozga
Vitamin K i kalijum pomažu kognitivnom razvoju, poboljšavaju memoriju i koncentraciju.
[adsenseyu1]
Sprečava srčane tegobe
Blitva je bogata antioksidansima koji pomažu u u blažavanju upala i ubrzavaju proces oporavka. Takođe, antioksidansi mogu da pomognu da se smanji visok krvni pritisak, olakša pritisak na srce i vene.
Minerali poput magnezijuma, kalijuma i kalcijuma pomažu u organizmu u otpuštanju natrijuma, a na taj način se štite vene i olakšava protok krvi.
Sagoreva masne naslage
Ovo povrće sadrži malo kalorija, a dosta prehrambenih vlakana koji pogoduju radu metabolizma. Vlakna usporavaju razgradnju masti i ugljenih hidrata pa ćete duže osećati da ste siti, što znači da nećete ubrzo nakon obroka posegnuti za grickalicama.
(Ordinacija.hr)