OVO NI SAD NISU OČEKIVALE: Ruski bespilotni ratnik izvodiće borbene misije a upravljaće robot

U arsenalu Ruskih vazduhoplovnih snaga pojaviće se bespilotni „izviđački ubica“. Dron Altius biće opremljen elementima veštačke inteligencije (AI) i biće „naučen“ da daljinski deluje sa borbenim avionom Su-57 pete generacije.

Dronovi će moći da pređu rutu bez ljudske intervencije, zaobilazeći neprijateljsku protivvazdušnu odbranu.

Moći će da pronalaze i napadaju najvažnije ciljeve (štabove, komunikacione centre, rakete) i vraćaju se neoštećeni u bazu. Stručnjaci veruju da će nove karakteristike Altiusa pretvoriti u univerzalno oružje.

Razvoj napredne verzije ove izviđačke bespilotne letelice je, kako navode iz ruskog vojnog industrijskog sektora, već započeo i biće opremljen elementima veštačke inteligencije. Potrebna oprema za bespilotnu letelicu biće instalirana pre kraja godine, nakon čega će početi tehnička ispitivanja.

Nadograđeni Altius moći će da napada sam. Nakon što primi koordinate cilja, kompjuter drona izračunaće optimalnu rutu leta do cilja i mesta ispaljivanja municije koristeći algoritme.

U ovom slučaju, bespilotna letelica će uzeti u obzir informacije dobijene od štaba u realnom vremenu o lokaciji neprijateljskih sistema protivvazdušne odbrane i situaciji u vazduhu.

To bi trebalo da pomogne smanjenju gubitaka bespilotnih letelica u sukobu sa neprijateljem, sa ozbiljnim sistemima protivvazdušne odbrane.

Nakon što se borbena misija završi, dron se može automatski vratiti u bezbednu zonu, izračunavajući najbezbedniju rutu. 

Sada bespilotne letelice u svim fazama leta kontrolišu zemaljske posade. Elementi veštačke inteligencije smanjiće opterećenje operatera na dugim letovima. To se posebno odnosi na uređaje klase Altius – oni mogu biti u vazduhu bez sletanja duže od jednog dana.

Oni će takođe biti korisni za upotrebu u kombinaciji sa avionima kojima upravlja pilot. U septembru prošle godine Ministarstvo odbrane je već demonstriralo zajedničke akcije najnovijih lovaca pete generacije Su-57 i napadačke bespilotne letelice S-70 „Hunter“.

Sada će se pružiti prilika Altiusu. Zahvaljujući instrumentima, pilot će biti u stanju da detektuje ciljeve i prenosi koordinate bespilotnoj letelici preko sigurne komunikacijske linije. Nakon toga, avion će biti spreman da samostalno izvrši borbenu misiju, bez intervencije operatera.

Porodica Altius će dobiti moćne „Thunder“ bombe. U pogledu efikasnosti, one nadmašuju konvencionalnu minsko-eksplozivnu municiju od 500 kilograma i sposobne su da precizno pogode ciljeve sa udaljenosti do 120 km. 

Ipak, uređaji Altius su, od samog početka projekta, bili izloženi problemima, tako da još uvek nisu pušteni u serijsku proizvodnju. 

Konkretno, zbog sankcija protiv Rusije, nemački motori za dizel avione, kojima su planirali opremanje drona, nisu bili dostupni.

Projekat je krajem 2018. godine prebačen iz Kazanja u Uralsko postrojenje za civilno vazduhoplovstvo (UZGA), kompaniju koja već ima veliko iskustvo u proizvodnji dronova. 

U decembru prošle godine Ministarstvo odbrane potpisalo je ugovor sa UZGA JSC za razvoj dronova Altius-RU.

Na ovoj verziji treba da budu primenjena sva najnovija dostignuća industrije, kao i da se ispune određeni vojni zahtevi, nakon čega će postati osnova za proizvodnju serijskih teških bespilotnih letelica za oružane snage Rusije. 

Webtribune.rs