Naslovnica ŽIVOT OVO MORATE IMATI U KUĆI: 5 začina, 5 najmoćnijih antioksidansa

OVO MORATE IMATI U KUĆI: 5 začina, 5 najmoćnijih antioksidansa

[adsenseyu2]

Plants of Creeping Thyme with purple flowers in garden in summer.

[adsenseyu3]

Začini su bogat izvor polifenola, što znači da treba da ih jedemo što više.

Polifenoli su moćni antioksidanti koji neutrališu slobodne radikale koji nastaju usled stalnog izlaganja suncu, ali i antimikrobni agensi koji predstavljaju primarni mehanizam odbrane biljaka od mikroorganizama.

Unošenjem hrane sa visokim koncentracijama polifenola, ljudi jačaju svoj imuni sistem, smanjuju ćelijsko zapaljenje i održavaju optimalnu ravnotežu između dobrih i loših bakterija koje žive u našem digestivnom traktu.

Dodavanjem začina u ishranu ćete na najlakši način povećati količinu polifenola koju unosite na redovnoj bazi, iako, prema rečima dr Berija Sirsa, morate da ih unosite svakog dana kako biste imali dugoročnu korist, pošto se polifenoli u potpunosti metabolizuju u roku od 24 sata.

[adsenseyu1]

Predstavljamo vam 5 začina sa najvećim sadržajem polifenola, koje bi svakako trebalo da uvrstite u ishranu. ORAC je oznaka za Kapacitet apsorbovanja kiseoničnih radikala, koji procenjuje antioksidantnu sposobnost začina.

1) Origano, sušeni – 175.295 ORAC/100g

Origano se obično povezuje sa italijanskom hranom, poput pice i soseva za paste. Ipak, origano takođe daje odličan ukus jelima poput kajgane, povrćnih supa, preliva za salatu, ali i dinstanom povrću.

2) Ruzmarin, sušeni – 165.280 ORAC/100g

Ruzmarin je odličan sa pečenim povrćem, uz ćufte ili u sklopu marinade, a naročito sa ribom. Možete ga dodati da poboljšate ukus limunade, maslinovog ulja, a možete napraviti i biljni čaj.

[adsenseyu4]

3) Timijan (majčina dušica), sušeni – 157.380 ORAC/100g

Timijan je još jedan mediteranski začin koji možete koristiti na više načina kao i origano. Dodajte ga u prelive za salatu, supe, čorbe, pečenja, jela sa jajima, sos za paste itd.

4) Kurkuma, mlevena – 127.068 ORAC/100g

Kurkuma se uglavnom povezuje sa indijskom kuhinjom. Kurkuma je odlična u kombinaciji sa drugim začinima kao što su kumin, mleveni korijander, đumbir i beli luk, a dodaje se u povrće, meso, ribu, jaja ili sočiva. Dodajte kurkumu u supe, čorbe i pilav jer će tako dobiti veoma privlačnu žutu boju. Takođe može da se doda u senf ili turšiju.

5) Žalfija, mlevena – 119.929 ORAC/100g

Slično ruzmarinu, žalfija je odlična uz pečeno povrće, meso i ribu. Dodajte malo žalfije u jela sa pastom, naročito u krem soseve, supe ili čorbe. Žalfija odlično ide uz zimsko povrće poput tikvica i slatkih krompira.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]