Naslovnica U FOKUSU Ovo je najstrože čuvana ukrajinska tajna

Ovo je najstrože čuvana ukrajinska tajna

CNN je dobio ekskluzivan pristup bazi na obalama jednog jezera u kojoj se testiraju morski ili površinski dronovi.

Dok se cerade uklanjaju, pojavljuje se elegantan trup. Dugačak nešto više od pet metara, njegov uski oblik podseća na široki kanu.

Ova bespilotna plovila, koja dosad nisu pokazana novinarima, sve više omogućuju Ukrajincima da napadaju i nadziru Ruse u Crnom moru i na Krimskom poluostrvu.

Ukrajina nema pravu pomorsku flotu i u vlastitim vodama bitno zaostaje u ljudstvu i naoružanju, ali ovi morski dronovi pokazali su se vitalnim alatom u suprotstavljanju Rusima.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti

Ukrajinska organizacija za prikupljanje sredstava povezana s vladom pod nazivom United 24 prikupljala je novac od kompanija i pojedinaca širom sveta, udružujući sredstva za razne programere i inicijative od odbrane do fudbalskih utakmica.

Celokupna instalacija je vrlo osvešćena o bezbednosti, insistirajući na strogim smernicama za snimanje i otkrivanje identiteta. Oni s kojima se CNN susreo odbili su da daju svoja puna imena ili čak svoje činove u ukrajinskim oružanim snagama.

[adsenseyu1]

Na škripavom drvenom molu, pilot kamufliranog morskog drona kaže da želi da koristi nadimak „Šark“. On otvara kontrolnu jedinicu misije s više ekrana – u suštini razrađen centar za igranje, zajedno s polugama, džojsticima, monitorom i dugmićima koji imaju poklopce iznad prekidača, kako bi se izbeglo slučajno aktiviranje, s natpisima poput „eksplozija“.

Programer drona, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je da je njihov rad na morskim dronovima počeo tek kada je počeo rat: „Bilo je to vrlo važno, jer nismo imali previše snaga da se odupremo pomorskoj državi Rusiji. I morali smo razviti nešto svoje, jer nismo imali postojeće mogućnosti“.

Ukrajina sada počinje da pokazuje te sposobnosti, iako misije postižu različite stepene uspeha. Najnovije verzije drona koje je video CNN teške su do 1.000 kilograma, s eksplozivnim teretom do 300 kilograma, dometom od 800 kilometara i maksimalnom brzinom od 80 km/h.

Višestruki napadi morskih dronova na ruske objekte na Krimu i u Crnom moru našli su se u medijima, a dramatični snimci objavljuju se na internetu. Za neke, ali nipošto sve, odgovornost su preuzele bezbednosne službe.

Ukrajinski odbrambeni izvori potvrdili su CNN-u da su morski dronovi bili uključeni u najmanje dva nedavna napada: na Krimski most u julu i u krimskoj luci Sevastopolj prošlog oktobra. Dana 14. jula ukrajinske bezbednosne službe, zajedno s mornaricom, preuzele su zajedničku odgovornost za drugi napad u devet meseci na Krimski most.

Vitalna prometna arterija, ruski projekat vredan gotovo četiri milijarde dolara, koji je otvorio lično predsednik Putin, ključna je ukrajinska meta na nezakonito anektiranom poluostrvu i u okupiranim područjima južnog ratišta. Napad pre zore ostavio je deo mosta neprohodnim i van upotrebe do septembra.

Programer, gledajući svoje delo na vodi, kaže da su dronovi potpuno ukrajinske proizvodnje. Ovde su dizajnirani, projektovani i testirani. Radi se o vlastitoj proizvodnji trupa, elektronike i softvera. Više od 50 posto proizvodnje kompletne opreme odvija se u Ukrajini. Rusi tek treba da se prilagode najnovijim mogućnostima Ukrajine.

„Vrlo im je teško ući u trag tako malenom dronu, vrlo ga je teško pronaći. Brzina ovih bespilotnih letelica trenutno premašuje bilo koje plovilo u regiji Crnom moru“, kaže programer.

Brzina i poteškoće u otkrivanju mogu donekle objasniti kako su dronovi koji su napali most neprimećeni putovali u mraku preko Crnog mora.

Ukrajina je takođe usmerila svoju novu opremu na rusku Crnomorsku flotu, koja je preteći krstarila uz obale i postala meta mnogih žestokih raketnih napada. Pre nego što je nedavni napad oštetio ključni deo ruske infrastrukture, drugi pokušaji napada izazvali su uzbunu na ruskoj strani.

U oktobru prošle godine morski dronovi izveli su napad na zapovedni brod flote „Admiral Makarov“, koji je bio usidren u luci u Sevastopolju. Ukrajinski odbrambeni izvori rekli su za CNN da su bezbednosne službe SBU-a izvele napade.

Nikada nije objavljen pravi dokaz o šteti nanesenoj brodu, koji se kasnije pojavio bez ikakvih većih oštećenja, ali činjenica da su se Ukrajinci uspeli približiti „Admiralu Makarovu“ u domet napada ukazuje na potencijalnu ubojitost ukrajinskih pokušaja.

Drski napad takođe je kijevskim snagama pružio podsticaj i određenu propagandu za javnost. Pogotovo jer je „Admiral Makarov“ nedavno određen kao zapovednik brod Crnomorske flote nakon što su ukrajinske snage u slavnom napadu potopile „Moskvu“ u aprilu 2022. godine.

(Index.hr)

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social