Naslovnica IZA OGLEDALA Ove zavere su zvanično potvrđene kao istinite

Ove zavere su zvanično potvrđene kao istinite

[adsenseyu2]

zavera

Postoje razne tvrdnje da mejnstrim mediji obeležavaju zavere i teoretičare zavere kako bi ih diskreditovali.

Ali šta se desi kada zvaničnici priznaju da su se neke stvari zaista dogodile, a nekad su bile označene kao zavere?

Pet takvih „zavera“ je nedavno potvrđeno, bilo zvanično, bilo putem objavljenih dokumenata. Iz tog razloga je logično pretpostaviti da će nešto što je sada obeleženo kao „zavera“ ponovo da se pojavi za par decenija uz nekakav oblik izvinjenja.

Evo koje zavere iz prošlosti su potvrđene:

Sifilis eksperiment u Taskigiju (1932.-1972.)

Eksperiment u kojem je 400 crnaca, državljana SAD, namerno inficirano sifilisom i lečeno placebom. Oni su ostavljeni da umru, kako bi se mogli proučavati efekti na telo.

[adsenseyu1]

Studiju je vodilo ministarstvo zdravlja SAD, a pacijentima je obećano besplatno lečenje, iako su dobili samo aspirin. Na njima su sprovođene autopsije zarad napretka u nauci. Mnogi su umrli zbog nelečenja bolesti ili indirektno zbog nekakvih komplikacija. Za vreme studije rodilo se devetnaestoro dece sa urođenom bolešću.

Projekat je smatran zaverom dok se predsednik Bil Klinton nije javno izvinio preživelim pacijentima, kojih je bilo osmoro.

Operacija Nortvuds

Dokazi o terorističkim delima počinjenim na tlu SAD radi dovođenja podrške za napad na drugu državu.

Tajni dokumenti su se pojavili 1997. godine, a u njima je objašnjeno kretanje SAD šezdesetih godina kada su se pripremale na rat protiv Kube. U dokumentu se pod naslovom „Opravdanje vojne intervencije SAD u Kubi“ navodi da je CIA sprovela napad pod lažnom zastavom kako bi prestrašila javnost i dobila podršku da krene u napad na Fidela Kastra. Međutim, Džon F. Kenedi je odbio da odobri te planove, sprečavajući njihovu primenu.

[adsenseyu4]

Najirino svedočenje

Zbog nafte ili zbog slobode? Najirino svedočenje je uticalo na stav SAD povodom Iraka.

Najira, mlada devojka, odlučila se da svedoči protiv dela Sadama Huseina. Ona je navela nehumane nečuvenosti koje su počinili njegovi vojnici, uključujući masakr 300 beba u bolnici, kojem je i sama „prisustvovala“. Svet je uzeo njene optužbe zdravo za gotovo, dajući podršku SAD da napadne Irak. Usledio je i Zalivski rat.

Kasnije, nakon rata, ispostavilo se da je Najira ćerka Kuvajtskog ambasadora u SAD, Šeika Sauda Nasera al Saud al Sabaha, koji je deo kraljevske porodice. Navodi se da je Najira prošla kroz detaljan kurs glume pre svog svedočenja i da su u celu priču uključen ugovor od 11 miliona dolara, ali i portparoli Hil I Noulton. Hil i Noulton su bili blisko povezani sa Bušovom administracijom.

Operacija Spajalica

Upravo oni vojnici iz SAD koji su se borili za slobodu i čovečnost, pomogli su stotinama naučnika da pobegnu iz nacističke Nemačke u SAD, koji su direktno bili umešani u SS i Treći Rajh.

[adsenseyu1]

U ime nauke, vlada nije želela da se protraći naučni talenat koji su nacisti posedovali. Čitava priča je negirana i većina informacija se i dalje krije, ali moguće je pronaći dosta zanimljivih informacija o ovoj operaciji na internetu.

MK-Ultra

Nekada davno, kad god je neko rekao „MK-Ultra“, smatrali su ga teoretičarem zavera.

MK-Ultra je uključivao razne projekte i potprojekte, slično slojevima crnog luka. Međutim, jedno je sigurno, projekat je postojao. Ono što se zna o ovom projektu jeste da je CIA bila umešana i da su vršeni eksperimenti za kontrolu uma.

Tek sedamdesetih godina, reporter New York Times uspeo je da otkrije deo njihove agende. Simor Herš, dobitnik Pulicerove nagrade, razotkrio je programe MK-Ultra, dokumentujući ilegalne aktivnosti na američkim državljanima šezdesetih godina

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]