Naslovnica IZA OGLEDALA Otkrivene tajne odaje u Tutankamonovoj grobnici

Otkrivene tajne odaje u Tutankamonovoj grobnici

hrtbgfjdf

[adsenseyu2]

Egipatski ministar za antikvitete i baštinu Mamduh Eldamati izjavio je da bi u grobnici faraona Tutankamona mogle da postoje skrivene, tajne odaje, čime je podržao teoriju da bi u zidovima 3.300 godina starog mauzoleja mogao da postoji i grob kraljice Nefertiti.

Dok je obilazio grobnice Tutankamona i drugih faraona u čuvenoj Dolini kraljeva u Luksoru sa britanskim egiptologom Nikolasom Rivsom, ministar Mamdu el Damati rekao je da veruje da se u starom mauzoleju kralja Tuta nalazi najmanje jedna skrivena odaja.

Rivs je izneo teoriju da je Tutankamon, poznat kao kralj Tut, koji je umro kada je imao 19 godina, na brzinu sahranjen u spoljnoj odaji koja je zapravo bila rezervisana za grobnicu kraljice Nefertiti, piše AP.

„Slažem se sa njim da postoji nešto iza zidova“, rekao je El Damati. Ali, dodao je on, ako je iko sahranjen tamo to je najverovatnije Kia, za koju egiptolozi veriju da je majka kralja Tuta.

[adsenseyu4]

Slike visoke rezolucije grobnice kralja Tuta otkrivaju „interesantne detalje koji ne deluju prirodno, poput pravih linija koje su pozicionirane 90 stepeni u dubinu tako da oblikuju nešto nalik grobnici“, rekao je Rivs tokom posete.

Rivs smatra da bi iza zidova arheolozi mogli da pronadju dva nesitražena prostora od kojih je jedan možda Nefertitina grobnica. On tvrdi i da dizajn grobnice ukazuje da je bila gradjena za kraljicu a ne za kralja.

El Damati je rekao da će tražiti dozvolu za radarsku inspekciju grobnice.

Nefertiti je bila žena faraona Ahnatona koji je pokušao da uvede monoteizam u Egipat. Njega je na prestolu nasledio faraon po imenu Smenkare a potom Tut za koga se veruje da je Ahnatonov sin.

Rivs veruje da je Semnkare zapravo Nefertiti.

„Nefertiti nestaje… ali ja mislim da nije nestala već da je samo promenila ime“, rekao je Rivs.

Kada je Nefertiti umrla, Tut ju je sahranio a posle njegove smrti neko je odlučio da proširi grobnicu. „Kako je Nefertiti sahranjena deceniju ranije, setili su se da je grobnica tu i pomislili da bi mogli da je prošire“, rekao je Rivs.

Otkriće Tutankamonove grobnice 1922. pune različitih predmeta uključujući i poznatu zlatnu pogrebnu masku, ponovo ga je učinilo poznatim i podstaklo interesovanje za taj period egipatske istorije poznat kao Amarna.

[adsenseyu1]

I dok natpisi u grobnici pružaju neke informacije, nisu od velike pomoći u objašnjavaju faraonovog porodičnog stabla.

„U kraljevskim grobnicama se ne bave smrtnim životom već zahtobnim“, rekao je Rivs i dodao da je porodično stablo u tom slučaju „nebitno“.

Umesto njega, natpisi se bave činima koje mogu da omoguće pokojnicima da stignu do zemalja bogova, dodao je on. To znači da egiptolozi koriste brojne faktore kako bi razvili teorije.

„Svaki egiptolog ima različit pogled na amarna period jer imamo mnogo dokaza ali jednostavno ne možemo da donesemo konačnu odluku“, kaže Rivs. „Ako pronadjemo nešto dodatno, neki mali natpis, on može da promeni sve“.

Tut, Nefertiti i Ahnatonova porodica predvodili su Egipat tokom turbulentnog perioda njegove istorije koji se završio vojnim pučom i dolaskom na vlast generala Horemheba.

„Egipat se raspao pod Ahnatonom i vojska ga je ponovo ‘sastavila'“, rekao je Rivs i podsetio da su Egipćani izbrisali Tutovo ime sa zvaničnih podataka o faraonima.

Horemheb je „doneo zakone kojima je kontrolisao zemlju i borio se protiv korupcije“, rekao je Mohamed SAleh, bivši direktor Egipatskog muzeja koji je takodje obišao lokalitet.

Ministar turizma Hešam Zazu nada se da će novo otkriće oživeti turizam na drevnim egipatskim nalazištima. Turizam na Crvenom moru oporavlja se posle pada Hosnija Mubaraka 2011. ali u ostatku zemlje „veoma trpi“.

(Beta,Tanjug,B92)

[adsenseyu2]