Naslovnica IZA OGLEDALA Oružje masovnog finansijskog uništenja je u Putinovim rukama

Oružje masovnog finansijskog uništenja je u Putinovim rukama

vndskj3892hfu

[adsenseyu2]

U proteklih 10 godina, Rusija naveliko kupuje zlato, postavši jedna od nacija sa najviše zlata, zajedno sa Francuskom i Nemačkom. Mnogi spekulišu o tome da se Rusija sprema da podrži svoju valutu zlatom, ali ne samo da bi očuvala rublju, već i da bi napravila štetu svojim zapadnim rivalima.

Glasine od prošle nedelje da Rusija prodaje svoje rezerve zlata su negirane, pri čemu je rečeno da Rusija u stvari kupuje još više zlata. Međutim, Džon Batler, glavni ulagač u Atom Capital-u i Alester MekLeod, vođa istraživanja fondacije GoldMoney za onlajn razmenu poluga, veruju da će ruski predsednik, Vladimir Putin, pokušati da obezbedi „zlatni standard“ za svoju državu kako bi podržao ekonomiju.

„Rusija je sposobna da usvoji „zlatni standard““, rekao je MekLeod za CNBC.

[adsenseyu4]

„Nema sumnje da Rusija i Kina, ali i druge evroazijske države u njihovoj sferi uticaja prikupljaju zlato, a sve sa ciljem da zamene američki dolar u međugraničnoj trgovini“.

[stextbox id=“alert“ shadow=“false“ bcolor=“FF2C14″]Na taj način će Rusija ubiti dve muve jednim udarcem. Ne samo što će se zaustaviti pad rublje, već će ona postati najstabilnija i najtraženija valuta na svetu. Rusi će postići ekonomsku korist i biti u prednosti nad zapadnim državama koje su im uvele sankcije.[/stextbox]

Da li će Rusija zapravo to uraditi ili neće je druga stvar, rekao je MekLeod, dodavši da centralna banka nema hrabrosti da to učini. Međutim, on je rekao da će Putin, ako ga „dovoljno isprovociraju“ uticati na zvaničnike u banci da to učine u najboljem interesu Rusije.

„U interesu Rusije je da se odvoji od zapadnih valuta i da zasnuje svoju ekonomiju na čvrstom kursu – zlatu“, rekao je on.

[stextbox id=“alert“ shadow=“false“ bcolor=“FF3019″]Države koje su zadužene i koje održavaju blagostanje mogle bi u najvećoj meri biti pogođene prebacivanjem na zlato, navodi MekLeod, koji je rekao da Rusija na taj način gradi „oružje masovnog finansijskog uništenja“.[/stextbox]

Koliko god Rusija želela da se osveti Zapadu, ona bi morala da podnese ogroman finansijski udarac ako bi želela da uspostavi zlatni standard u ovom trenutku.

Kako bi se razumele posledice ovog monetarnog poteza, mora se uzeti u obzir trenutno stanje rublje, ali i cena zlata. Prema navodima ruske centralne banke, oko 8 triliona rublji se nalazi u prometu. Po trenutnom kursu to iznosi oko 150 milijardi dolara. Rusija trenutno poseduje oko 1.080 tona zlata, koje vredi oko 45 milijardi dolara.

[adsenseyu1]

To znači da će, ako se Rusija prebaci na zlato, ruska valuta vredeti tri puta manje nego što vredi sada. To bi na duge staze moglo biti korisno, ali bi u ovom trenutku uništilo ušteđevinu ruskog naroda i upropastilo Putinovu popularnost.

Putina trenutno podržava oko 81% stanovništva uprkos naglom padu ekonomije. Ruski narod je dokazao da podržava Putina i u loša vremena, što nije česta pojava danas. Ako on sada prebaci rublju na zlatni standard, on rizikuje gubitak popularnosti koji ne može da priušti.

To ne znači da se zlatni standard ne nazire negde u daljini. Ako cena nafte nastavi da pada i ako zapadne sankcije nastave da obaraju rublju, doći će dan kada će se vrednost rublje izjednačiti sa vrednošću rezervi zlata. Ako to bude slučaj, Putin može da uspostavi zlatni standard bez da izazove gnev naroda.

Kao i uvek, vlada SAD deluje na kratke staze, dok Rusija skuplja snagu i čeka pravi trenutak za napad.

Webtribune.rs

[adsenseyu2]