NIKO NE ZNA ŠTA SE DOGAĐA: Nepoznata grupa vojnika napala turski konvoj – Ima poginulih

U selu Makhambel u sirijskoj provinciji Idlib nepoznati vojnici su napali turski konvoj.

Prvo su odjeknule dve eksplozije, a zatim je izbilo između dve vojske.

Prema podacima iz izveštaja, postoje poginuli u turskoj vojsci, ali se njihov broj ne precizira. Na mesto sudara dolaze dodatne snage turske vojske.

Trenutno nije poznato ko je odgovoran za zasedu, ali turski novinar Omer Ozkizilcik na svom Tviter nalogu rekao je da su vojsku napali militanti „Urras al-Din“ , grupa povezana s terorističkom organizacijom Al Kaida sa ogrankom zabranjenom u Rusiji. “Zvanično, ove informacije još uvek nisu potvrđene.

Turska je u februaru izgubila najmanje 62 vojnika ubijena u Siriji, gotovo 100 vojnika je ranjeno, desetine turskih oklopnih vozila je uništeno, a više od deset bespilotnih letelica oboreno.

Vašington je više puta optuživao Moskvu za umešanost u smrt turskih vojnika, ali Rusija odbacuje te navode.

Početkom marta, predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Erdogan sklopili su sporazum prema kojem je u zoni Idliba na snazi primirje.

Sirijski predsednik Bašar al-Asad kasnije je rekao da, ako američka i turska vojska ne napuste zemlju, Damask bi mogao upotrebiti silu.

Razlog rusko-turskih pregovora bilo je naglo pogoršanje situacije u Idlibu, gde je u januaru počela masovna ofanziva sirijske vojske na položaje naoružane opozicije i terorista.

Vladine snage zauzele su gotovo polovinu zone deeskalacije Idliba i iza sebe ostavile brojne turske posmatračke položaje.

Nakon toga, Ankara je naglo povećala svoj vojni kontingent u regionu i pokrenula operaciju „Prolećni štit“ za potiskivanje sirijskih trupa. Tursku podržavaju i militanti koji su joj odani.

Webtribune.rs