[adsenseyu2]
Gomilaju se dokazi da vitamin E može da zaštiti žene od raka dojke. Nekoliko studija je pokazalo da on može da inhibira metabolizam ćelija raka, izazivajući njihovu smrt.
Ovo je odlična vest za žene koje žele da se zaštite od raka dojke ili koje se leče od ove opake bolesti.
Otkud vitaminu E takva moć? Naučnici širom sveta su zaključili da u raku dojke učestvuju specjalne ćelije za stvaranje tumora koje ubrzavaju razvoj raka. Vitamin E destabilizuje mitohondrije ovih specijalnih ćelija, zbog čega njihovi metabolički procesi ne mogu da se odvijju.
Prosto rečeno, vitamin E onemogućava ćelijama raka da stvaraju energiju za opstanak. Bez energije, ćelija raka umire, u kom god stadijumu da se nalazi.
[adsenseyu4]
Ipak, pre nego što kupite zalihe vitamina E, morate znati da nije svaki oblik vitamina E sposoban da izvrši ovaj efekat. Istraživači su koristili vitamin E sukcinat, iliti prirodni tokoferol. Ovaj oblik ima četiri metil grupe na prstenu hromanola.
Dodatne pogodnosti ovog vitamina
Vitamin E štiti holesterol od oksidacije jer predstavlja moćan liposolubilni antioksidans. Kada se holesterol oksiduje više puta, on počne da se nakuplja na zidovima krvnih sudova, stvarajući aterosklerozu.
Vitamin E se uglavnom nalazi u:
- Povrću (naročito zelenom)
- Ribi
- Orasima i lešnicima
- Jajima
- Žitaricama
- Biljnim uljima
Ova hrana je karakteristična za mediteransku ishranu, za koju je zabeleženo da povećava dugovečnost.
Studija objavljena 2014. godine na Gil Hart institutu Univerziteta u Kentakiju, zabeleženo je da mediteranska ishrana smanjuje bolesti perifernih arterija za čak 56%.
[adsenseyu1]
Vitamin E se zapravo sastoji iz 8 različitih jedinjenja – četiri tokoferola i četiri tokotrienola. Svako od njih se nalazi u nekoj količini u namirnicama koje svakodnevno jedemo.
Najpoznatije jedinjenje ove grupe je alfa-tokoferol. To je oblik koji se najčešće koristi kao suplement zato što sprečava štetu koju nanose slobodni radikali. Nedavno su počela ispitivanja ostalih jedinjenja vitamina E, a preliminarni rezultati ukazuju na to da ćemo tek čuti za brojne zdravstvene prednosti vitamina E.
Dr Erl Mindel, autor brojnih knjiga o prirodnim supstancama, kaže da vitamin E može da:
- Održi mladalački izgled zahvaljujući antioksidativnom delovanju
- Omogući veći priliv kiseonika u organizam
- Zaštiti pluća od zagađenja u kombinaciji sa vitaminom A
- Spreči stvaranje i zadržavanje krvnih ugrušaka
- Ublaži umor
- Spreči različite oblike raka
- Spreči formiranje ožiljaka
- Ubrza lečenje opekotina
- Deluje kao diuretik i smanji krvni pritisak
- Spreči pobačaje
- Ublažu grčeve u nogama
- Smanji rizik od ishemije i šloga
- Smanji rizik nastanka Alchajmerove bolesti
Najbolji način da povećate unos vitamina E jeste da redovno konzumirate hranu koja sadrži preporučenu količinu ovog vitamina. Na taj način možete uneti svih osam oblika vitamina E.
Webtribune.rs[adsenseyu5][adsenseyu5]