Naslovnica IZA OGLEDALA Neverovatan obrt u slučaju „Litvinjenko“: Kontra agenta nisu ubili ruski špijuni

Neverovatan obrt u slučaju „Litvinjenko“: Kontra agenta nisu ubili ruski špijuni

bckswjfhsd

[adsenseyu2]

Ruski disident Aleksandar Litvinjenko, dao je intervju policiji na samrtnoj postelji, koji obara zvaničnu priču o tome kako je ubijen.

Dok je bio na intenzivnoj nezi, Litvinjenko je dao iskaz dvojici detektiva iz Skotland Jarda, rekavši da je slučajno popio nekoliko gutljaja zelenog čaja, za koji policija veruje da je sadržao radioaktivni polonijum.

Policija tvrdi da su se Andrej Lugovoj i Dmitrij Kovtun, ruski obaveštajci, našli sa Litvinjenkom pre više od 8 godina u hotelskom baru u Londonu kako bi ga otrovali polonijumom 210 koji su mu sipali u čaj.

Međutim, Litvinjenko je svojim rečima opisao kako je izgledao njegov poslednji sastanak sa navodnim ubicama i naveo da je u pitanju bio slučajan susret, a ne pažljivo planirano ubistvo.

Litvinjenko je takođe rekao da ga je Lugovoj upoznao sa svojim osmogodišnjim sinom i da su se rukovali, nakon što je popio čaj.

Nameće se pitanje da li bi Lugovoj dozvolio Litvinjenku da se rukuje sa njegovim sinom ako mu je pre samo par minuta ubacio radioaktivnu supstancu u čaj.

[adsenseyu4]

Ipak, Litvinjenko je rekao policajcima da Vladimir Putin, ruski predsednik, stoji iza njegovog trovanja.

Na osnovu čega je on to zaključio?

Ove činjenice će se podeliti sa širom javnošću sutra tokom nastavka istrage o Litvinjenkovoj smrti, kada će jedan od dva policajca, detektiv i inspektor Brent Hajat posvedočiti.

Litvinjenko je dvojici detektiva rekao kako se u poslednjem trenutku sreo sa Lugovojem u hodniku hotela Milenijum u Londonu.

Prema beleškama policajaca, njih dvojica su zatim otišli u bar u prizemlju i seli za sto.

Lugovoj je rekao da imaju oko 10-15 minuta da razgovaraju o sutrašnjem sastanku pre nego što će otići na fudbalsku utakmicu sa svojim sinom.

Na stolu je bilo nekoliko manjih čaša, šolja i čajnik. Konobar je prišao, a Lugovoj je pitao Litvinjenka da li će nešto popiti.

Litvinjenko je rekao da neće.

Litvinjenko je ispričao: „Lugovoj je rekao: „Ok, svejedno ćemo uskoro otići, ima još malo čaja u čajniku kojeg možeš popiti ako budeš želeo“. On je zatim od konobara tražio jednu čistu šolju“.

„Konobar je otišao, a ja sam sipao u šolju malo čaja iz čajnika, iako je bilo jedva pola šolje“.

Litvinjenko je rekao policiji da u čaju nije bilo šećera i da je već bio hladan, te da mu se nije dopao.

„Možda sam progutao 3-4 gutljaja. Nisam čak ni popio tih pola šolje“, dodao je Litvinjenko.

Nedugo zatim im se pridružio Kovtun kako bi raspravljali o sutrašnjem sastanku. Nije se više pio čaj.

Drugi policajac, detektiv Kris Hor, pitao je Litvinjenka da li je Lugovoj insistirao na tome da on popije čaj.

Litvinjenko je odgovorio: „Rekao je: „Ako želiš neštom slobodno naruči, ali svejedno se nećemo zadržavati. Ako želiš čaja, ostalo je malo u čajniku““.

Dodao je: „Mogao sam naručiti piće, ali nije me primoravao na to. Ne volim kada ljudi plaćaju za mene, ali u tako skupom hotelu zaista nisam mogao priuštiti piće“.

[adsenseyu4]

Lugovoj je otišao nakratko i vratio se sa svojim sinom.

Litvinjenko, kojeg su zvali Saša, psriseća se šta je Lugovoj rekao: „On je rekao: „Ovo je čika Saša, rukuj se sa njim“. Rukovali smo se, a zatim su oni otišli“.

Marina, Litvinjenkova udovica, trebalo bi da svedoči danas. Ona tvrdi da je u vreme svoje smrti njen muž obavljao zadatak za tajnu obaveštajnu službu poznatu kao MI6.

Litvinjenko, bivši oficir KGB-a koji se okrenuo protiv Kremlja, tražio je azil u Velikoj Britaniji.

Lugovoj i Kovtun su negirali da su odgovorni za Litvinjenkovu smrt.

Rusija je takođe negirala da je odgovorna i odbila je da isporuči navedene ljude.

U preliminarnim stadijumima istrage, otkriveno je da se Marina udružila sa Lugovojem kako bi zajedno izvukli osetljive informacije o britanskim oaveštajnim službama.

Dakle, ko je ubio Litvinjenka? Da vam pomognemo: verovatno nije Rusija.

Webtribune.rs

[adsenseyu2]