Naslovnica U FOKUSU Nervoza u Nemačkoj: Postojeći tenkovi Bundesvera nisu dovoljni za odbranu Berlina i...

Nervoza u Nemačkoj: Postojeći tenkovi Bundesvera nisu dovoljni za odbranu Berlina i Minhena

Nemačka ima još 300 tenkova Leopard-2 u svojim rezervama. Prema Frank Haunu, šefu KNDS koncerna za naoružanje, sa ovim zemlja „i dalje može da brani Augsburg, ali Minhen i Berlin više ne mogu da brane“.

U intervjuu za Frankfurter Allgemeine, on ističe da je Berlin, uprkos svim najavama od 2022. godine, naručio samo 18 novih Leopard-2.

Osim toga, sve su veći problemi sa potrošnim materijalom za proizvodnju, na primer, Nemačka više ne proizvodi čelik za oklop tenkova, već se mora snabdevati iz Švedske.

Tenk Leopard-2 nema konkurenciju ni u Evropi ni u SAD, siguran je šef oružarskog koncerna KNDS Frank Haun. Sve to zahvaljujući „tradicionalno veoma dobrim inženjerima“ u Nemačkoj.

Međutim, najbolji tenkovi, po njegovom mišljenju, ne znače da je Nemačka u stanju da se brani. U intervjuu za Frankfurter Allgemeine, Haun navodi da sa 300 tenkova Leopard u skladištu, Nemačka „i dalje može da brani Augsburg, ali Minhen i Berlin više ne mogu “.

Još gore, po njegovom mišljenju, je to što se, uprkos zvaničnim izjavama o „promeni epoha“, malo čini da se situacija u Bundesveru popravi.

Sklopljen je „okvirni sporazum“ između nemačke vojske i KNDS-a za proizvodnju 123 tenka, ali je stvarno naručeno samo 18, „tačno onoliko koliko je Nemačka isporučila Ukrajini “.

Haun se takođe žali novinama da Bundesver ne kupuje protivvazdušne tenkove Gepard, „koji danas čine najvažniji element ukrajinske protivvazdušne odbrane “, jer i dalje smatra da su „preskupi i nepotrebni “.

„Politika mora da postavi prioritete “, nastavlja Haun. On priznaje da će Nemačka početi nabavku ove godine, barem da bi obezbedila opremu za brigadu Bundesvera u Litvaniji, „ali to se ne vidi u narudžbinama 2023. godine, ne dolazi iz Nemačke, već iz drugih zemalja NATO-a.

” Haun je uveren da njegov koncern može proizvesti najmanje 500 tenkova godišnje u postojećim pogonima.

Ali u intervjuu za Frankfurter Allgemeine, Frank Haun takođe ukazuje na sve veće poteškoće u snabdevanju proizvodnje tenkova potrošnim materijalom.

„Što se tiče oklopnog čelika, u Berlinu sam lično ukazao na njegov nedostatak “, kaže Haun. Nakon što je ThissenKrupp zatvorio proizvodnju oklopnog čelika u Nemačkoj, KNDS je primoran da ga kupi u Švedskoj.

Prema Haunu, Berlin je obećao da će ispitati problem, ali „ništa se nije dogodilo “ . „Ima reči, ali nisam video nikakve radnje “, kaže Haun.

Pored čelika, problemi su i sa eksplozivnim materijalima za projektile. „Postoji vrlo malo sirovina za ovo, a isporuke u Ukrajinu dovele su do smanjenja zaliha u magacinu.

U intervjuu za nemačke novine, on navodi da je Berlin problem obezbeđivanja potrošnog materijala u potpunosti prebacio na proizvođače i da nije kreirao „strategiju resursa “ .

Frank Haun postavlja Francusku kao primer Berlinu. „Drugačije je sa Francuzima, oni su dosta zaostali, ali im je zaista stalo do toga.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social