Naslovnica IZA OGLEDALA NEOBJAŠNJIVA MISTERIJA: Kako je drevni narod Sibira vršio precizne operacije na mozgu...

NEOBJAŠNJIVA MISTERIJA: Kako je drevni narod Sibira vršio precizne operacije na mozgu pre 2.000 godina

[adsenseyu2]

sibir

[adsenseyu3]

Ruski neurohirurzi zajedno sa timom antropolga i neurohirurga obavili su pionirske testove da bolje razumeju tehniku neverovatnih operacija na lobanjama koje su rađene pre više od 2.000 godina.

Stručnjaci sa Instituta za arheologiju i etnografiju ujedinjeni sa istaknutim ruskim neurohirurzima obavili su seriju testova koji otkrivaju izuzetnu veštinu drevnih lekara, opremljenih samo sa drevnim alatkama.

Istraživanje je pratilo prošlogodišnje otkriće tri drevna posmrtna ostatka koja su stara oko 2.300 do 2.500 godina i veruje se da pripadaju članovima Pazirik nomadskog plemena.

vhishv

Lobanje dva muškarca i jedna žena imale su rupe na njima  i smatra se kao najstarijim oblikom neurohirurgije.

Ruski neurohirurg Aleksej Krivošapin, izjavio je za Tajms da je zapanjen dijagnozom i realizacijom operacije mozga.

[adsenseyu1]

Da bi istražili način na koji su drevni hirurzi operisali, lobanje su prvo analizirali pod mikroskopom. Preciznost i tačnost drevnih lekara je dokazana vidljivom metodom uklanjanja kože a da je pritom lobanja astala dobro očuvana.

Naučnici su otkrili da su operacije sprovedene u dve faze: Prvo je oštrim  alatom uklonjen površinski sloj kosti a tek onda je rupa sečena sa kratkim i čestim pokretima.

Jasno se vidi da su sibirski drevni hirurzi bili veoma precizni i sigurni u nihovim potezima.

U završnoj fazi istraživanja naučnici su ponovili postupak na lobanji replikom noža koji se u to doba koristio. Trebalo im je samo 28 minuta ali uz znatne napore da ponove operaciju.

Još je ostalo nejasno da li nomadi u to vreme upotrebljavali bilo kakav anestetik protiv bolova.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]