NEMORALNO: Usklađuješ Srbiju sa EU u kojoj nisi, uzimaju ti teritoriju pa kažeš: „Nadam se da nam Lukašenko neće zameriti“

Premijerka Ana Brnabić kaže da je potpisivanje deklaracije EU o Belorusiji nešto što je potrebno da Srbija radi u okviru sinhronizacije spoljne politike sa EU.

Brnabićeva je istakla i da Srbija ne bi smela da zaboravi prijateljski odnos sa Aleksandrom Lukašenkom.

Brnabić je odgovarajući na pitanja novinara tokom obilaska Fakulteta likovnih umetnosti kazala da ona lično nikada niće promeniti politiku prema Belorusiji i podsetila je na čin prijateljstva i podrške Aleksandra Lukašenka Srbiji, koji je jedini državnik koji je posetio našu zemlju za vreme NATO bombardovanja.

“To Srbija ne sme da zaboravi. Mi imamo jako dobre odnose sa Belorusijom, a to što smo se pridružili deklaraciji ne znači da se naši odnosi zasnovani na prijateljstvu menjaju”, kazala je Brnabić.

Upitana da li će i prijatelj Lukašenko razumeti pridruživanje Srbije deklaraciji, Brnabić je kazala da to nije pitanje za nju i da samo može da kaže da se nada će to razumeti na pravi način.

„Ne smemo da zaboravimo prijateljstvo Lukašenka prema našem narodu u teškim trenucima. Nadam se da Lukašenko neće zameriti“, rekla je Brnabićeva novinarima.

Šta je Srbija potpisala

Srbija se pridružila Deklaraciji o predsedničkim izborima u Belorusiji.

U deklaraciji se navodi da su tokom izborne kampanje građani Belorusije pokazali želju za demokratkim promenama, ali da izbori nisu bili ni slobodni ni fer.

Navodi se i da su držvani organi primenili nesrazmernu silu na demonstrantima, da je hiljade ljudi u pritvoru, a da su se dodatno suzile slobode govora, okupljanja i medijske slobode.

U toj deklaraciji pozivaju se vlasti u Belorusiji da hitno sve pritvorene puste na slobodu.

(Tanjug,Fonet)