„Ne možete da nas zadržite protiv naše volje“ – Škotska želi da ode iz Britanije

Najveći izazov za britanskog premijera Borisa Džonsona posle trijumfa na izborima biće Škotska, čija premijerka želi da građani ponovo odluče o tome da li da ostanu ili izađu iz Ujedinjenog Kraljevstva.

„Gardijan“ piše da je taj izazov za Džonsona najveći „posle Bregzita, ali i zbog Bregzita“.

ist podseća da je Škotska nacionalna partija osvojila više od 45 odsto glasova u Škotskoj, što je osam odsto više nego na prethodnim izborima, dok su s druge strane konzervativci i laburisti oslabili.

Premijerka Nikola Stardžon poručuje da vlada u Londonu ne može prisiliti Škotsku da protiv njene volje bude deo Britanije.

Ona navodi da joj uspeh njene Škotske nacionalne partije (SNP) na izborima daje pravo da traži novi referendum o nezavisnosti.

Britanski ministri se tome protive, kao i premijer Boris Džonson.

Stardžon je izjavila da ukoliko Britanija želi da nastavi dalje u istom sastavu, to mora da bude uz pristanak.

Kako kaže, britanska vlada „žestoko greši“ ukoliko misli da je „ne“ na refendumu bio kraj pitanja o škotskoj nezavisnosti.

– To je osnova demokratije – ne možete da zadržite Škotsku u zemlji protiv njene volje – poručila je.

SNP je osvojio značajan broj glasova u Škotskoj na vanrednim izborima, privukli su čak i one koji inače glasaju za konzervativce, laburiste i liberalne demokrate.

Međutim, konzervativci su na nedavnim izborima osvojili značajnu većinu, što znači da se u Dauning strit 10 vraća Boris Džonson.

Škotska vlada sada želi novi referendum o nezavisnosti, sličan onom iz 2014. godine, kako bi bili sigurni da je ishod tog referenduma bio legalan i legitiman, prenosi BBC na srpskom.

– Rekla sam mu (Džonsonu) u petak preko telefona – ako misli da je njegovo ‘ne’ kraj svega, onda se potpuno vara – rekla je Stardžon.

– Ne možete da nas zaključate i nadate se da će to pitanje samo proći. Ako je Džonson tako siguran, neka dozvoli da gradjani ponovo odluče u svemu – rekla je Stardžon.

Ona ukazuje da je pred Džonsonovim konzervativcima veliki rizik.

– Što više pokušavaju da blokiraju volju škotskog naroda i škotsku demokratiju, to više raste podrška ideji nezavisnosti. Suštinski rade moj posao za mene – smatra Stardžon te poručuje da je lopta na strani onih koji misle da Škotska treba da bude nezavisna, ali i onih koji žele da Škotska odluči o sopstvenoj budućnosti.

Džonson je u petak razgovarao telefonom sa škotskom premijerom i preneo joj da se i dalje protivi ideji drugog referenduma, uprkos izbornom uspehu SNP-a.

Portparol Dauning strita kaže da je premijer „uz većinu škotskog naroda koji ne želi da se vrati podelama i nestabilnosti“.

Džonson i Stardžon su se dogovorili da u bliskoj budućnosti detaljnije razgovaraju o tom pitanju.

Ipak, Stardžon je tokom govora u petak u Edinbrugu Džonsonu poručila: „Vi, kao lider poražene stranke u Škotskoj, nemate prava da nam stojite na putu. Škotski narod je rekao šta ima. Vreme je da odlučimo o našoj budućnosti“.

(Tanjug)