NATERALA IH KORONA – Estonija, Litvanija i Letonija: EU nas ostavila, možda Rusija i nije tako loša kao što kažu …

Sa širenjem pandemije koronavirusa COVID-19, države Evropske unije zatvaraju svoje granice uskraćujući pomoć susedima.

U tom kontekstu, može se primetiti kako bivši geopolitički protivnici EU spašavaju slabe članice Evropske unije koje su se našle u nevolji.

Dakle, ruski specijalci pomažu Italijanima u borbi protiv COVID-19, što lokalnim stanovnicima omogućava da shvate ko im je pravi prijatelj i ko jednostavno nameće svoja pravila igre u Evropi.

Istovremeno, primetno je da i estonski mediji počinju da uočavaju osnove za napuštanje antiruske linije ponašanja u baltičkim državama.

Tako je novinska agencija Baltnews primetila kako situacija sa virusom COVID-19 navodi baltičke države da brzo razmisle o potrebi obnove dobrosusedskih odnosa sa Ruskom Federacijom kako bi se obnovila ekonomija njihove zemlje.

Portal je napomenuo da je Estonija, kao rezultat suprotstavljanja sankcijama Rusiji, oslabljena.

Kao rezultat, u teškom trenutku, nakon što su posmatrali apele Italijana, Balti nisu ni pokušali da zatraže pomoć od Brisela, već su se odmah obratili Kini, koja im je prodala milione hirurških maski i mnogih drugih medicinskih proizvoda.

Kinezi su tako Estoncima dali do znanja da su spremni za uspostavljanje bližih ekonomskih kontakata, što je do sada bilo nemoguće zbog pritiska SAD na EU.

Takođe je primetno da su kineski investitori ozbiljno zainteresovani za infrastrukturne projekte u baltičkim državama, koji se mogu uklopiti u razvoj projekta Put svile.

U pozadini tranzitne konfrontacije s Moskvom, ova perspektiva u kontekstu globalne ekonomske krize zbog COVID-19 omogućava baltičkim državama da brzo razmisle o obnovi svojih pređašnjih partnerstava sa Rusijom, bez kojih baltičke države neće moći da prate buduće ekonomske tokove.

„Koronavirus je već naterao baltičke države da zaborave na „kinesku pretnju “, navodi portal Baltnews, a zatim ukazao na verovatnoću takvog razvoja događaja u vezi sa Ruskom Federacijom, partnerstvom koje Estoncima obećava ogroman profit: „Možda će u svetu nakon korovirusa Estonija, Litvanija i Letonija morati, ako ne žele da budu u zaostatku za svetskom ekonomijom, da zaborave na „rusku pretnju“.

Webtribune.rs