Čia semenke su moćan izvor kalcijuma, omega-3 masnih kiselina i antioksidanata. Konzumirajući ove semenke izgledaćete mlađe, postaćete energičniji i osećaćete se mnogo zdravije i vitalnije.
One sadrže 20% proteina, 34% masti, 25% dijetetskih vlakana, a takođe, i značajnu količinu antioksidanata. Posebno su bogati linolenskom kiselinom i drugim omega-3 nezasićenim masnim kiselinama.
Zbog svega navedenog, vrlo su korisne za zdravlje celog tela. Evo koje koristi imamo ako redovno jedemo čija semenke:
Smanjenje težine
S obzirom da apsorbuju dosta vode, odmah nakon sto dospevaju u želudac, kod čoveka se stvara osećaj sitosti, pa sasmim tim nećete imati „napade“ gladi potrebu za nezdravom hranom, što će rezultirati smanjenjem kilograma.
Čia semenke sadrže sve neophodne vitamine i hranjive sastojke, pa se smatraju vlo zdravim saveznikom mršavljenja.
Nutricionisti savetuju da doručak ili večeru zamenite pudingom od čia semenki. Semenke potpite u vodu i sačekajte da nabubre, a nakon toga dodajte i gusti jogurt . Možete dodati i neko sezonske voće i obrok je spreman.
Moćan su izvor kalcijuma
U čia semenkama nalazi se pet puta više kalcijuma, nego u mleku, i dva puta više kalijuma, nego u bananama. Svako ko želi svoj organizam obogatiti kalcijumom, treba da proba ove semenke, jer organizam u potpunosti apsorbuje kalcijum iz ovih organskih semenki. Ova dva minerala su vrlo korisna za zdravlje kostiju.
Obiluju omega-3 masnim kiselinama
Čija semenke imaju veliku količinu omega 3-masnih kiselina, a one su jako bitne za dobro stanje organizma.
Naučno je dokazano da mogu da umanje holesterol, poboljšaju rad srca, ali i utiču na popravljanje raspoloženja.
Pomaže da se održi mladoliki i zgled
Zbog velike količine antioksidanasa, čia semenke povoljno utiče na izgled kože. Koncentracija antioksidanata u ovim, naizgled jednostavnim semenkama, veća je nego kod borovnice i aronije.
Vraća energiju
Ukoliko ih uvrstite u ishranu, oseti ćete da imate mnogo više energije. Naročito se preporučuju sportistima.
(uspesnazena)