Najnovija vest: Kraj! Kontraofanziva je propala – Sve se obustavlja

       

Upravo je prošlo prvih mesec dana ukrajinske kontraofanzive okoja je trebalo da bude velika i da preokrene tok rata.

Nažalost, navodi Index.hr, do sada su veliki samo ukrajinski gubici. Zbog toga ne čudi da je ukrajinski politički i vojni vrh odlučio da je obustavi.

Zadatak da ukrajinsku i svetsku javnost obavesti o kraju ofanzive dobio je generalni sekretar Veća za nacionalnu bezbednost i odbranu Oleksij Danilov.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

On je na Tviteru napisao: „U ovom stadijumu aktivnih sukoba, ukrajinske odbrambene snage ispunjavaju zadatak broj jedan: maksimalno uništenje ljudske snage, opreme, skladišta goriva, vojnih vozila, zapovednih sedišta, artiljerije i protivvazdušnih snaga ruske vojske.“

U prevodu, ukrajinski vojni vrh odustao je od daljih pokušaja većih ofanzivnih operacija, tj. velika prolećno-letna ukrajinska ofanziva se zaustavlja jer je uništavanje neprijateljske žive sile i tehnike i ovako redovan zadatak svake vojske tokom rata, bez obzira bile one u ofanzivi ili defanzivi.

Glavna odlika ofanzivnih operacija je zauzimanje teritorija. Ako pritom neprijatelj ima veće gubitke, tim bolje. Stoga ako nema pokušaja zauzimanja teritorija, nema ni ofanzive, zaključuje Index.

Ukrajinski politički i vojni vrh sve se više ljutio na kritike sa Zapada da ofanziva ne ide nikako, a kako sečini, navodi se dalje u tekstu, ukrajinski vojni vrh posebno živcira što se Rusi ne povlače već se aktivno brane kontranapadima na svakom delu ratišta gde izgube neki položaj.

I naravno, Ukrajince živciraju tvrdnje zapadnih medija da je ukrajinska ofanziva ogroman neuspeh, a počela su I da se postavljaju nezgodna pitanja zašto je to tako. Za to imaju 70 milijardi razloga. Samo su SAD za godinu dana dale više od 40 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini. Druge države dale su više od 30 milijardi, pa se sad javnost opravdano pita kud je otišla sva ta pomoć.

Drugim rečima, s više od 70 milijardi dolara vojne pomoći u godinu dana zapadna javnost ima itekako pravo da postavlja pitanja o ukrajinskoj ofanzivi i zašto nije uspela, a ukrajinski politički i vojni vrh se mora naviknuti da ih neće zauvek samo tetošiti, već da će sa Zapada dolaziti i nezgodne kritike.

(Index.hr)

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure