Moskva zapretila: Takav scenario bi značio direktnu vojnu konfrontaciju sa Rusijom

Ukoliko bi SAD počele da isporučuju Kijevu balističke rakete ATACMS sa dometom do 300 kilometara, to bi značilo direktno mešanje u vojni sukob sa Rusijom.

To je rekao za Sputnjik ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov.

Kako je rekao, ako Kijev dobije takvo oružje od SAD, veliki ruski gradovi, kao i objekti ruske industrijske i transportne infrastrukture naći će se u zoni mogućeg uništenja.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Takav scenario bi značio direktno mešanje Sjedinjenih Američkih Država u vojnu konfrontaciju sa Rusijom“, rekao je ruski ambasador.

Takođe je ukazao na to da Oružane snage Ukrajine „stalno krše norme humanitarnog prava čak i na teritorijama koje je Kijev smatrao delom Ukrajine“.

„Granatiraju se naselja u Donbasu, ginu nevini civili. Pogledajte koliko je svastika i nacističkih simbola na ukrajinskoj vojnoj tehnici. Ako se to dešava u DNR i LNR, očigledno je da ako dobiju američke rakete dugog dometa, bez oklevanja će ih upotrebiti i protiv naše zemlje“, konstatovao je Antonov.

Kako je dodao, Rusija smatra da zapadni „pokrovitelji Kijeva“ neće pristati na mirno rešenje ukrajinskog sukoba i da će nastaviti da ga podstiču na nove samoubilačke avanture.

Ranije su mediji preneli da je Kijev tražio od Vašingtona rakete velikog dometa, uključujući taktičke balističke rakete zemlja-zemlja (ATACMS), kao i tenkove, bespilotne letelice, artiljerijske sisteme, protivbrodske rakete Harpun i 2.000 raketa za sisteme „Himars“.

(b92.net)