Naslovnica IZA OGLEDALA Misterija 4 izgubljene atomske bombe koje nikada nisu pronađene

Misterija 4 izgubljene atomske bombe koje nikada nisu pronađene

The B-52s

[adsenseyu2]

Nuklearni program SAD pravljen je tako da nema nijedan propust, ali se američkoj vojsci desilo da im atomska bomba nestane i to sedam puta. Od toga se za četiri i dalje ne zna gde su.

1956: B-47 nestaje sa dve nuklearne kapsule

Sajt o vojnim temama wearethemighty.com je kao prvi slučaj na listi stavio jedan od najmisterioznijih, pošto nikada nije pronađeno ni oružje, ni olupina aviona, a ni posada. Avion „B-47 Stratodžet“ poleteo je 10. marta 1956. iz vazduhoplovne baze „Mekdil“ prema Maroku. Trebalo je dva puta da mu se sipa gorivo u vazduhu, ali se nije pojavio na drugom punjenju.

1958: Oštećeni bombarder se rešio nuklearnog tovara u blizini ostrva Tajbi u Džordžiji

Bombarderi „B-47“ poleteli su 5. februara 1958. sa Floride sa nuklearnim naoružanjem u trenažnu misiju simuliranog bombardovanja sovjetskog grada i izbegavanja presretača nakon toga. Iznad obale Džordžije bombarder i presretač su se sudarili, pilot presretača se katapultirao, a posada bombardera je pokušala da sleti sa bombom, ali nije uspela. Umesto toga su je se beznedno rešili spuštanjem u okean gde ona nije eksplodirala.

[adsenseyu4]

1961: Dve nuklearne bombe su umalo od Severne Karoline napravile zaliv

Avion „B-52“ poleteo je 24. januara 1961. sa dve bombe „Mark 39“, od kojih je svaka imala snagu 253 puta veću nego ona bačena na Hirošimu. Letelica se raspala u oluji i pustila obe bombe. Jedan od preživelih, pilot, upseo je da obavesti ratnu avijaciju o incidentu.

Prva bomba je pronađena okačena padobranom za drvo, sa nosem okrenutim tlu. Prošla je kroz šest od sedam faza potrebnih za detonaciju. Kod druge bombe uključila se i poslednja faza, ali iz nepoznatog razloga nije eksplodirala, čime je spaseno hiljade života.

1965: Nestali avion, pilot i nuklearna bomba „B43“

Mornarički avion „A-4 Skajhok“ prebacivan je nosačem aviona „USS Tikonderoga“ tokom vojne vežbe 5. decembra 1965. kada se otkotrljao sa nosača i potonuo zajedno sa pilotom i nuklearnom bombom „B43“ na dubinu od oko 5.000 metara. Šta je dalje bilo nije poznato, ali je pritisak vode na dubini mogao da detonira bombu, a da to niko ne primeti zbog velike dubine.

1966: „B-52“ se srušio, četiri termonuklearne bombe ispuštene iznad Španije

Avion „B-52“ se 17. januara 1966. približavao avionu za punjenje gorivom „KC-135“ kada je bombarder udario u leteći tanker u kojem je stradala posada, a poginula su i trojica iz „B-52“. Avion  je sa četiri termonuklearne bombe „B28“ pao u blizini Palomaresa, malog ribarskog sela u Španiji. U prva 24 sata pronađene su tri bombe, jedna je bezbedno sletela, dok su druge dve detonirale zagadivši plutonijumom područje od dva kvadratna kilometra. Za četvrtu bombu lokalni ribar je tvrdio da ju je video kako tone u more, a pronađena je nakon više od tri meseca.

[adsenseyu1]

1968: „B-52“ se srušio, a oružje je nestalo u arktičkom ledu

Kao i slučaju Palomaresa, rušenje „B-52“ 21. januara za rezultat je imalo puštanje četiri bombe „B28“. Ovog puta sve se odigralo iznad Grenlanda i najmanje tri bombe su se raspale. Istražitelji su pronašli većinu delova pre nego što su shvatili da od četvrte nema ni traga. Za nju se smatra da je tokom prve ili druge faze detonacije otopila led pod sobom i potonula u Arktički okean.

1968: Potonuće „USS Skorpiona“

„USS Skorpion“, borbena podmornica nanuklearni pogon, proglašena je nestalom 5. juna 1968. Problem je utom bio veći po američku ratnu mornaricu zbog toga što je podmornica pratila sovjetsku izvidničku grupu pre nego što je nestala. „Skorpion“ je nosio dva „Mark 45“ torpeda protiv podmornica, a olupina je pronađena u okrtobru 1968. i to na dnu Atlatskog okeana, a izgleda da su torpeda ostala netaknuta.

(Blic)

[adsenseyu2]