Medvedev: Nećemo voditi pregovore sa nacističkom državom, koja je u procesu poluraspada pod spoljnom kontrolom

Rusija može da vodi pregovore samo sa Amerikom koja i upravlja Ukrajinom, i to jedino o uslovima posleratnog svetskog poretka, poručio zamenik predsednika Saveta bezbednosti

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev složio se sa rečima predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da pregovori o miru između Rusije i Ukrajine ne bi trebalo da podrazumevaju iste pozicije za obe strane.

„Teško je ne složiti se sa ginekologom koji se pretvara da je šefica EU. Tetka je rekla da treba odbaciti pregovore Rusije i Ukrajine pod jednakim uslovima. Naravno da treba“, napisao je Medvedev.

Kako mogu da se vode ravnopravni pregovori sa nacističkom državom, koja je u procesu poluraspada pod spoljnom kontrolom, upitao je ruski zvaničnik.

Instalirajte Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

„Možete razgovarati samo sa njenim šefovima. Znači, samo sa Vašingtonom. Drugih sagovornika jednostavno nema. I to samo o uslovima posleratnog svetskog poretka. Iako je rano o tome govoriti“, napisao je Medvedev i zaključio da sada nikakvi pregovori nisu potrebni.

Evropska zvaničnica je danas na samitu G7 u Japanu kazala da Rusija i Ukrajina ne bi trebalo da imaju jednake pozicije u mirovnim pregovorima.

„Ukrajina želi mir više od svega, ali naravno pravedan mir. Mirovni pregovori koji izjednačavaju agresora i žrtve moraju biti odbačeni“, naglasila je ona i založila se za mirovni plan ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

„Rusija ne želi da pregovara pod uslovima Zelenskog, što za Vašington znači da nema drugih uslova. Jedini plan za mir je plan Zelenskog od 10 tačaka koji podrazumeva kapitulaciju Rusije, suđenje i plaćanje ratne oštete, a tek onda će Ukrajina da se smiluje i prihvati pregovore“, prokomentarisa je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare ove nedelje.

Lavrov je dodao da je to jedini plan koji Zapad podržava i podsetio na zakon koji je Zelenski ranije potpisao i kojim se zabranjuju bilo kakvi pregovori sa Rusijom.

(RT)