Naslovnica IZA OGLEDALA Ovo je ubojita taktika kojom Rusi od 1380. do danas uništavaju neprijatelje

Ovo je ubojita taktika kojom Rusi od 1380. do danas uništavaju neprijatelje

[adsenseyu2]

bvdsfudh432876fh

[adsenseyu3]

Prošlogodišnje pripajanje Krima Rusiji zateklo je Zapad spuštenog garda. Akcija koju su Rusi izveli bila je brza, efikasna i što je najvažnije – neočekivana. Najveću zaslugu za to ima takozvana „maskirovka“ – taktika obmane koja se nalazi u ruskim vojnim priručnicima.

General major Aleksandar Vladimirov, potpredsednik Ruskog kolegijuma vojnih eksperata kaže da je maskirovka  „žig koji se nalazi utisnut na svakoj velikoj pobedi ruske vojske kroz istoriju.“

Iz fioke vadi dve ogromne knjige crvenih korica i baca ih na sto uz zaglušujuću buku.

„Moja teorija nauke ratovanja!“ Tri puta duža od Tolstojevog „Rata i mira“ – kaže ponosno.

– Od kada se rodio, čovek je počeo da se bori. Kada je počeo da lovi, morao je da se kamuflira tako što je telo bojio raznim bojama kako bi se uklopio u divljinu i izbegao da bude pojeden od strane tigra. Od tog trenutka, „maskirovka“ postaje deo čovekovog života. Čitava ljudska istorija može se opisati kao istorija obmane – nastavlja svoju zanimljivu priču ruski general, citiravši pritom rimskog generala Frontiusa i kineskog filozofa Sun Cua, koji su rat opisali kao „večnu stazu lukavosti.“

[adsenseyu1]

Ipak, Rusija je ta koja je ovu tehniku kroz vekove dovela do savršenstva, tvrdi Vladimirov. 

Taktička nadmoć u odnosu na brojnijeg neprijatelja

Jedan od najpoznatijih primere seže nazad u davnu 1380. godinu i bitku kod polja Kulikovo, kada je mladi princ Dmitri Donskoj predvodio 50 hiljada ruskih ratnika protiv trostruko brojnije tatarsko-mongolske armije pod vođstvom Mamai Kana.

To je bio prvi put da se slovenska armija ujedinila u borbi protiv osvajačke Zlatne horde.

mikhail-shankov-the-host-on-the-kulikovo-field-1991

– Borba je bila izuzetno teška, ali na kraju je Rusija trijumfovala, najviše zahvaljujući jednom puku koji se krio u šumi i došao sa leđa neprijatelju – kaže Vladimirov i dodaje da je to samo početak, te da je bilo još mnogo legendarnih bitaka u kojima su Rusi „maskirovkom“ odneli pobede.

Vladimirov spominje bitku kod Jasi Kišinjeva u Drugom svetskom ratu 1944. godine, kada su Rusi gomilom lažnih tenkova naveli Nemce u potpuno suprotnom smeru, čime su sebi omogućili zauzimanje strateški bitnih pozicija na frontu. Nakon toga je usledila bitka u Belorusiji koja je Hitlerovim snagama nanela ponižavajući poraz.

[adsenseyu4]

Svima je bilo jasno da je sovjetska vojna veština za klasu iznad nacističke. Nemci su jednostavno bili nadmudreni. Naši generali su odlučili da ne idu putevima, što su Nemci očekivali, već da protivniku priđu sa druge strane, kroz močvaru, napavši protivnika s boka. Maestralno! Nakon šamara koji su dobili u Belorusiji rat je praktično bio gotov – ponosno kaže Vladimirov.

U toj bici Sovjeti su ubili čak pola miliona nacista. Ključni faktor koji je doprineo ovako ubedljivom trijumfu bio je iznenađenje, što je glavna odlika „maskirovke.“ Istim principom preuzet je Krim, samo bez žrtava.

sdfsh3573bmncbnsikgfd

„Maskirovka na primeru Krima“

Pjotr Šelomovskij je ruski fotoreporter koji je bio na Krimu kada su ruske trupe stigle.

– Tokom dana je sve bilo manje-više uobičajeno, iako se očekivala tenzija zbog nezakonitog svrgavanja Viktora Janukoviča. Međutim, tokom noći su se praktično niotkuda stvorili mnogobrojni vojni kamioni, iz kojih su izašli ruski specijalci. To niko nije očekivao, barem ne tako brzo. Sutra ujutru, Krim je i zvanično postao ruski – kaže Šelomovski, i kaže da su ljudi nisu imali predstavu da su ruske specijalne snage ušle u Krim te večeri, s obzirom da su nosili neobeležene uniforme.

[adsenseyu1]

Drugi bitan element „maskirovke“ je poricanje. Na konferenciji za štampu tog dana, Vladimir Putin je odbacio bilo kakvu umešanost ruske vojske u pripajanje Krima, rekavši da su to uradili „proruski borci, odnosno stanovništvo nezadovoljno nezakonitim svrgavanjem Janukoviča.“

– Uđite u bilo koju prodavnicu vojne opreme, svuda ćete naći uniforme kakve viđate na Krimu – hladno je odgovorio novinarima Putin. U tom trenutku, to je zaista delovalo tako.

vndbfokjher8739647

Obmana je uspela

Pet nedelja kasnije, kada je i vrapcima na grani bilo jasno da Krim više ne izlazi iz okvira Rusije, Putin je priznao da su ruske trupe uzele učešće u akciji na poluostrvu.

To više nije bilo važno. Obmana je uspela, a neprijatelji su ostavljeni u mraku, da nagađaju ko je te večeri ušao i zauzeo Krim. „Maskirovka“ je još jednom donela pobedu.

Čak je i general major NATO alijanse Gordon Dejvis priznao da je njemu i njegovim saradnicima bilo potrebno „prilično vremena da shvate šta se desilo.“

Priznanje generala rivalske vojske dovoljno govori o besprekornoj strategiji koja je po ko zna koji put donela pobedu Rusima.

(Blic)

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]