Maja Gojković na pitanje zašto je knjiga o Aci Lukasu promovisana u javnoj ustanovi i hramu kulture: „Aca Lukas je deo svetskog trenda“

Maja Gojković, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka za kulturu i informisanje, na molbu Danasa da komentariše to što je u Pozorištu na Terazijama nedavno promovisana knjiga – autobiografija Aleksandra Vuksanovića, alijas Ace Lukasa, rekla je da je „to trend u svetu i da poznate ličnosti izdaju knjige“.

„To je svetski trend, koji je krenuo iz SAD, gde najveće pop-zvezde ili kantri-zvezde, glumci, glumice i režiseri izdaju svoje biografije. One uvek nađu svoj put do svoje pubike, koja voli njih ili voli nekakve pikanterije iz njihovih života. Knjige izdaju Britni Spirs, porodica Ejmi Vajnhaus, sobarica Naomi Kembel i to uvek u svetu neko čita“, rekla je Gojković, piše Danas.rs.

Ona je dodala da „niko ne želi sada da bude cenzor, kakvi su postojali nekada u istoriji naših prostora, da kažu – neko sme da piše, a neko ne sme da piše“, a potom istakla da je „sve to stvar privatnih izdavača i publike, koja želi to da čita i podstiče izdavanje takvih knjiga“.

„To je sve što mogu da kažem, jer knjigu nisam pročitala. Nisam zagovornik davanja ocena predstava, filmova i knjiga koje niste videli i pročitali, a to se dešavalo u našoj istoriji. Primer za to je predstava ‘Golubnjača‘, u bivšoj Jugoslaviji, koja se igrala u SNP Novi Sad, o kojoj su morali da se izjasne svaka mesna zajednica, svaki delić komunističke partije i svaki građanin, a da pri tome niko od njih nije ušao u pozorište da pogeda tu predstavu“, kazala je ministarka.

Na Danasovu reakciju da nije problem u štampanju takvih knjiga, nego u tome što je Lukasova knjiga promovisana u javnoj ustanovi i hramu kulture, te na pitanje da li ona ima problem sa tim što je autoru te knjige, osobi za koju deo javnosti smatra da je paradigma svega što je necivilizovano i nekulturno u Srbiji, omogućeno da svoju autobiografiju predstavi na takvom mestu, ona je odgovorila:

„To je vaša ocena i ja na takav način ne mogu da razgovaram – da dajem izjave o ljudskim životima i njihovim delovanjima i o publici, koja to voli i podržava i one koji imaju druge poglede na život, umetnost i popularne oblike zabave“.

Ministarka je u boravila u Užicu povodom obeležavanja 75 godina postojanja Narodnog muzeja Užice i tom prilikom je otvorila izložbu „Nakit kroz vreme – neprolazna lepota i majstorstvo“, koju čine eksponati iz depoa te ustanove, a koja se može pogledati do 12. avgusta.

Tu postavku je podržalo Ministarstvo kulture, a direktorka Narodnog muzeja Užice Slavica Stefanović je u ime te ustanove uručila ministarki zahvalnicu.

(Danas)