Kontinuitet nemačke politike: Izjava nemačkog ambasadora dovodi u pitanje odnos Srbije i Nemačke

Izjava nemačkog ambasadora da je bombardovanje 1999. bilo neophodno da bi se sprečila humanitarna katastrofa i genocid na Kosovu, dovodi u pitanje odnos Srbije i Nemačke, smatra Zoran Milivojević

Dva ministra, dve vanparlamentarne stranke i predsednik pokrajinske vlade Vojvodine reagovali su na izjavu nemačkog ambasadora u Srbiji Tomasa Šiba da je bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine bilo neophodno kako bi se sprečila humanitarna katastrofa i genocid na Kosovu.

Takva bahatost priliči nemačkom okupacionom komandantu Srbije, ali nikako ambasadoru Nemačke u Srbiji, poručio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, a Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj, zahtevao je od nemačkog ambasadora da se izvini srpskom narodu za izgovorene uvrede, ako želi da nastavi da kredibilno obavlja dužnost diplomatskog predstavnika svoje zemlje u Srbiji. Predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović ocenio je da Šibova izjava nije diplomatska, nije istinita, ni razumna, i da ne priliči ambasadoru u jednoj suverenoj zemlji.

Izjava ambasadora Šiba data na RTV-u u sredu došla je kao hladan tuš posle njegovog autorskog teksta objavljenog dan ranije u „Politici”, u kojem je naveo da je napad na Beograd 6. aprila 1941. godine bio samo početak zločina koji su usledili.

„Kao nemački ambasador u Srbiji osećam iskrenu potrebu da odam počast žrtvama stravičnih zločina počinjenih u ime Nemačke”, napisao je Šib i poručio da će se i ubuduće zalagati za učvršćivanje dobrih odnosa između naših zemalja.

Onda je u sredu rekao da je svestan da je bombardovanje Jugoslavije kontroverzno pitanje jer o tome nije bilo odluke u Savetu bezbednosti UN, da i danas, 20 godina kasnije, veruje da je to bila teška, ali ispravna odluka koja je nastupila tek kada su bila istrošena sva diplomatska sredstva. Jer bi u suprotnom, kako je naveo, nastala humanitarna katastrofa, „a cilj je bio izbeći humanitarnu katastrofu i genocid”.

Na to je odgovorio Aleksandar Vulin, koji je i lider Pokreta socijalista, da je „komadanje” Srbije 1941, kao i 1999. godine – zločin. Podsetio je i da je Ustav Nemačke zabranio angažovanje vojske te zemlje van njenih granica zbog izazivanja dva svetska rata i straha da bi ujedinjena Nemačka mogla da ponovi zločine, a da je upravo bombardovanje Jugoslavije pokazalo da je strah opravdan.

Nenad Popović, lider Srpske narodne partije, Šibovu izjavu je nazvao sramnom, navodeći da ona predstavlja vrhunac cinizma i nastavak kampanje pojedinih zapadnih zemalja da se srpski narod proglasi za genocidan. „Jasno je da se radi o još jednom pokušaju falsifikovanja istorije, gde jedan predstavnik nemačke nacije, koja je odgovorna za milione mrtvih u Prvom i Drugom svetskom ratu, pokušava da Srbe proglasi za genocidan narod i agresore”, smatra Popović.

Podseća ambasadora da je srpski narod i tokom Prvog i tokom Drugog svetskog rata baš od Nemaca preživeo genocid, od Mačve 1914, Kragujevca i Kraljeva 1941, do Jasenovca, gde su ustaše, pod nacističkom zaštitom, zverski ubijale srpsku decu.

Za Zorana Milivojevića, diplomatu u penziji, ovo je najjača izjava jednog nemačkog ambasadora od 2007. godine. U aprilu te godine tadašnji predstavnik Nemačke u Srbiji Andreas Cobel rekao je da bi problem Kosova trebalo rešiti što pre „u smislu nadzirane nezavisnosti”, jer bi u suprotnom mogli da budu otvoreni problemi u Vojvodini i Sandžaku.

„To pokazuje, sa poslednjom izjavom aktuelnog ambasadora, da Nemci u stvari sve vreme imaju jedan kontinuitet stava prema nama, koji se u osnovi ipak ne može kvalifikovati kao prijateljski. I da ono što je svojevremeno Cobel govorio o rasparčavanju Srbije nije daleko od onoga o čemu ambasador Šib govori sada”, kaže Milivojević za naš list.

Objašnjava da Šib ovim podržava secesiju Kosova, što je  apsolutno suprotno srpskim interesima i onome što bismo mi mogli da očekujemo od Nemačke kao prijateljske zemlje. „Otvoreno govore o genocidu i otvoreno podržavaju prištinsku tezu o tome da je Srbija bila agresor, da je na ovaj način sprečena u tome, da je na KiM bilo genocida. To nas praktično vodi na zaključak da će nemačka strana stati iza te teze da je Srbija kriva i da Srbija za to treba ubuduće da plati ne samo političku, nego i materijalnu i svaku drugu štetu”, smatra Milivojević.

Ukazuje da ambasador Šib dobro zna u kojoj je zemlji i zna njene stavove, i da je morao da računa da će sa takvom izjavom dovesti u pitanje svoju mogućnost da se ovde zaista na pravi način zalaže za prijateljske odnose. Jer je to izjava koja ni u kom slučaju u Srbiji ne može da bude prihvaćena kao dobronamerna i prijateljska.

Ambasadoru je poznato da Srbija ne priznaje Kosovo i da bombardovanje 1999. godine smatra agresijom, protivnom međunarodnom pravu. „Jedan ambasador u nekoj zemlji gde je dobrodošao nikada ne izlazi sa izjavama i stavovima za koje može da zna da mogu da dovedu u pitanje njegovu poziciju, ali i međusobne odnose.

To je izjava koja u svakom slučaju dovodi u pitanje odnos Srbije i Nemačke i u najmanju ruku je za očekivati da se Nemci izjasne o tome da li iza toga što je Šib izjavio vezano za genocid stoje nemačka država i vlada. To moramo znati. Jer ovakav stav projektuje neke političke poteze za ubuduće”, ističe Milivojević.

Lider DSS-a Miloš Jovanović zatražio je da Šib bude opozvan ili proglašen personom non grata ukoliko ostane pri svojoj izjavi. „Srbija želi da ima najbolje moguće odnose sa svim državama sveta, uključujući i Nemačku, ali skandalozne izjave ove vrste takvim odnosima nimalo ne doprinose.

Zbog toga ambasador Nemačke mora u najmanju ruku biti hitno pozvan na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova”, ocenio je Jovanović u pisanoj izjavi. A predsednik POKS-a Žika Gojković je naveo da su humanitarnu katastrofu izazvali upravo oni koji su protivno međunarodnom pravu i bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN zločinački bombardovali našu zemlju.

Posebno je sramna činjenica, kako je istakao, da je Šib izjavu dao samo dan nakon obeležavanja godišnjice od aprilskog bombardovanja Beograda 1941, „verovatno želeći da opravda i taj fašistički napad izveden kukavički i bez objave rata”.

I američki general Vesli Klark, koji je bio vrhovni komandant NATO snaga tokom agresije na SRJ, upravo je za „Klan Kosova” naveo da tada „nije bilo drugog izbora, osim bombardovanja”. Ali on nije spominjao genocid, rekavši da je „upotreba sile postala neophodna jer je Milošević odlučio da preduzme policijske i vojne akcije protiv oslobodilačke vojske Kosova i kosovskih Albanaca”.

Zoran Milivojević ukazuje kako je izjava Šiba „u potpunoj  korelaciji sa onim što priča novo rukovodstvo u Prištini”, podsetivši da je Vjosa Osmani nedavno govorila o genocidu i ratnim zločinima Srbije.

Sada, kako dodaje, prvi put čujemo da Nemci otvoreno kažu da su agresijom 1999. sprečavali genocid. Podsetivši da se Nemačka tada prvi put vojno angažovala posle Drugog svetskog rata, Milivojević pita koliko Šib ovom izjavom demantuje ono što je rekao dan ranije.

„Kakav je onda njihov stav prema nama? Oni po treći put u jednom veku čine isto prema Srbiji i srpskom narodu. I onda govore o genocidu. Govore o nečemu što ne postoji, što nije tačno. To u svakom slučaju nije prijateljski stav, govori o tome da su Nemci duboko pristrasni i da stoji ona teza da Nemci imaju najtvrđi stav, da se oni u suštini zalažu za potvrdu onoga što je učinjeno NATO agresijom”, ističe ovaj diplomata.

Šešelj: Nije prvi put da zapadni ambasadori vređaju srpski narod

Nije prvi put da ambasadori, pre svega zapadnih zemalja, ne poštuju domaćina, vređaju srpski narod i naše dostojanstvo, a poslednja u nizu jeste izjava nemačkog ambasadora Šiba da je bombardovanje bilo potrebno kako bi se sprečio nekakav genocid 1999. godine, poručio je juče zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj.

SRS bi voleo da podseti da jedini genocid koji se desio na ovim prostorima jeste genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, koji se desio pod pokroviteljstvom Nemačke, naveo je Šešelj i dodao: „U pitanju je diplomata koji predstavlja zemlju koja je imala politiku ’sto za jednoga’ tokom okupacije i koja je učestvovala u agresiji nad Srbijom”.

(politika.rs)