Ko je zabrinut nije normalan: Hrvatska zbranila Srbima ulazak

Kao ni u Crnu Goru, ni u Hrvatsku neće moći da uđu građani Srbije. Naime, premijer Hrvatske Andrej Plenković objavio je danas, nakon sednice Vlade Hrvatske spisak zemalja čiji državljani će moći da uđu u Hrvatsku i koji neće morati da navedu razlog dolaska.

Reč je o zemljama članicama Evropske unije, a to su: Slovenija, Nemačka, Austrija, Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Estonija, Letonija i Litvanija.

„S obzirom na sjajne rezultate naše situacije i da smo u prvom poluvremenu uspeli da pobedimo epidemiju, uspeli smo da napravimo plan gde bismo izuzeli odluku o zabrani prelaska granice za državljane niza zemlja. Otvaramo se za turizam“, naveo je on, prenosi Večernji list.

To je, kako je dodao, napravljeno u skladu sa epidemiološkom situacijom u tih 10 zemalja.

„Trendovi su takvi da možemo da donesemo takvu odluku. To je deo naših priprema. Kako se situacija bude poboljšavala, širićemo spisak ciljanih zemalja“, naveo je Plenković.

Kako je najavio, lakši ulazak u zemlju biće omogućen i uz pomoć aplikacije. Sam spisak komentarisao je i ministar Davor Božinović.

„Zbog zadovoljavajuće situacije neće se tražiti od tih građana da navedu razlog ulaska. Moći će da uđu uz poštovanje epidemioloških mera“, dodao je.

Dodao je da će se prilikom ulaska tražiti mesto odredišta, mail i broj „kako bi mogli biti kontaktirani u slučaju epidemiološke potrebe“.

„Preporučujemo stranim građanima da se prijave na stanicu entercroatia.mup.hr zbog lakšeg ulaska u zemlju. Pristupačnog je dizajna i lagano je za upotrebu. Dostavljeni podaci putem stranice će prilikom skeniranja putne isprave biti nacionalnom informacijskom sistemu za upravljane državnom granicom i neće biti potrebe zaustavljanja na graničnom prelazu“, objasnio je.

Građani će na svoj mejl, rekao je, dobiti potvrdu o primljenoj najavi i sve potrebne informacije vezane uz preporuke HZJZ-a.

„Oni koji to ne učine moraće to da urade na granici“, objasnio je.

Aplikacija će biti na 12 jezika, za sada je samo na engleskom.

(Večernji list)