Ključni ruski general na frontu, nestao – Sumnje na veze sa Prigožinom – VIDEO

       

Nako što su mediji preneli da su neki visokopozicionirani ruski generali znali da Prigožin sprema pobunu, jedan od njih, onaj najvažniji je nestao.

Reč je o nekadašnjem glavnokomandujućem ruskim oružanimsnagama u „soecijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, generalu Sergeju Surovikinu, poznatom i kao general Armagedon. Jedna od teorija koja kruži je da je priveden na ipsitivanje zbog zavere za svrgavanje ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Surovikin (56) je drugi po značaju komandant ruskih oružanih snaga.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Poznato je da ima veze sa „vođom puča“ Jevgenijem Prigožinom, komandantom Vagnerove plaćeničke vojske.

Izvori iz američkih obaveštajnih agencija su rekli da je jedan visoki ruski general znao unapred za Prigožinove planove da se pobuni protiv Šojgua i načelnika oružanih snaga generala Valerija Gerasimova zbog neuspeha u ratu protiv Ukrajine, izvestio je Njujork tajms.

Sumnja se da je to u pitanju upravo Surovikin, komandant poznat po svojoj bezobzirnosti i brutalnosti.

Sada ruski proratni Telegram kanal Ribar navodi da Surovikin „nije viđen od subote“ i da je u toku čistka. Kanal, povezan sa vojskom, je naveo: „Gde se nalazi ‘General Armagedon’ nije pouzdano poznato. Postoji verzija da je na ispitivanju“.

Kanal je saopštio da, iako je Gerasimov formalno zadržao svoju titulu, „više nije uključen u odluke o pitanjima (u ratu).“

„Specijalnom vojnom operacijom sada komanduje komandant Vazdušno-desantnih snaga Mihail Teplinski“, naveo je kanal Ribar.

Surovikin je u oktobru stavljen na čelo ruskih ratnih napora da bi ga Putin u januaru lišio odgovornosti – a ipak je ostao kao zamenik Gerasimova.

Pre navodnog nestanka Surovikin je u subotu uputio očajnički poziv borcima Vagnera da odustanu od protivljenja vojnom rukovodstvu i vrate se u svoje baze „pre nego što bude prekasno“.

„Zapovedam vam da stanete“, rekao je on na snimku dok se vidi kako stiska oružje u ruci. Otkrio je da mu je naređeno da se vrati u Moskvu sa prve linije fronta.

Sada se čini da je to moglo biti zbog sumnje da je znao za „puč“ i da ga je možda i podržao.

On je tada javno rekao: „Ne možemo igrati na ruku neprijatelju u ovom teškom vremenu za našu zemlju. Pre nego što ne bude kasno, potrebno je poslušati naređenje narodno izabranog predsednika Ruske Federacije.

Navodno nije viđen otkako je snimio ovu poruku.

„Oružana pobuna Vagner postala je izgovor za velike čistke u redovima ruskih oružanih snaga i test lojalnosti ministarstva“, navodi Ribar.

I redovi mlađih činova se takođe čiste od onih koji su dali podršku Vagnerovoj pobuni protiv Putinovih komandanata, tvrdi se, prenosi Blic.

 

(Blic)

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte