Naslovnica SPEKTAR Kina je saopštila dobre vesti koje je primio Putin

Kina je saopštila dobre vesti koje je primio Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin dobio je dobre vesti usred sukoba sa SAD. Ove podatke podelili su novinari iz Kine.

SAD, u svetlu pogoršanja odnosa sa Rusijom, koriste sva dostupna sredstva za suzbijanje svog protivnika.

Protiv Moskve su uvedene ekonomske sankcije, na njenim granicama se organizuju provokacije, takođe se radi i sa njenim saveznicima — pokušavaju da ih ubede da prekinu veze sa Moskvom.

Kako su istakli kineski analitičari, u takvoj situaciji Vašington se podsmeva i ismeva sve one koji sumnjaju u uspešnost ove borbe sa Rusijom.

Međutim, nedavno je Putin dobio par zaista dobrih vesti i Amerikancima više nije bilo do smeha. O tome izveštava izdanje NetEase.

„Putin je dobio dve dobre vesti jednu za drugom. Konačno se dogodilo ono što Sjedinjene Države nisu želele da vide“, rekli su komentatori kineskog izdanja.

Pre nekoliko dana održana je poseta predsednika Francuske Emanuela Makrona Nemačkoj, koja je postala svojevrsni jedinstveni događaj. Činjenica je da francuski predsednici poslednjih 24 godine nisu išli u Nemačku u zvanične državne posete.

Zapadni mediji pisali su o susretu Makrona sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom kao o pokušaju francuskog lidera da popravi odnose sa kolegom.

Na kraju sastanka, lideri Francuske i Nemačke izdali su zajedničko saopštenje u kome su objavili namere da se zalažu za samostalnost EU u sferi bezbednosti. Konkretno, strane su se dogovorile o zajedničkom razvoju i proizvodnji raketa velikog dometa.

Kako smatraju u Kini, u svetlu takvih vesti, ruski predsednik Putin je morao da se nasmeje. Sve ukazuje na to da Pariz i Berlin žele da izazovu SAD i pokušaju da prestanu da budu američki vazali.

„Za Putina nema nikakve sumnje da će Francuska i Nemačka predvoditi EU u sukobu sa Sjedinjenim Državama, što bi on veoma voleo“, konstatovali su komentatori NetEase.

Usledila je još jedna dobra vest. Kako se ispostavilo, zemlje EU ne mogu da se dogovore i dođu do jedinstvenog mišljenja po pitanju zamrznutih aktiva. Kao rezultat zapadnih sankcija, zamrznuta su sredstva Centralne banke Rusije u vrednosti od 300 milijardi dolara.

Veći deo ovog novca se nalazi u Evropi i SAD, i oni insistiraju na tome da EU započne proces njihove konfiskacije. Međutim, već pomenute Nemačka i Francuska se protive tome, bojeći se da bi takav korak negativno uticao na njihovu reputaciju u svetu.

Ovo je nedavno potvrđeno u Vašingtonu, gde su priznali da u zemljama G7 ne postoji konsenzus po pitanju korišćenja ruske imovine.

„Sudeći po trenutnim vestima, postaje očigledno da je plan SAD da brzo pobede Rusiju propao. Izgleda da će se upravo Moskva poslednja smejati“, izneli su mišljenje u Kini.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social