KEDMI: Kina je gigant van kontrole, SAD ne mogu protiv Kine evo zbog čega …

Zapad i dalje okrivljuje Kinu za pandemiju. Zato neki već govore o kinesko-američkom hladnom ratu, a pesimiti ne kriju da mogućim smatraju i pravi rat između tih dveju moćnih država.

Jakov Kedmi, bivši šef izraelske obaveštajne agencije „Nativ“, perspektivu odmeravanja snaga između Vašingtona i Pekinga vidi ovako:

„Sukob između Sjedinjenih Država i Kine nije počeo sa ovom epidemijom. Taj sukob nema nikakve veze sa koronavirusom. Uostalom, svet još nije zaboravio kako je američki ministar spoljnih poslova mahao epruvetom koja je trebalo da bude dokaz da Irak Sadam Huseina raspolaže oružjem za masovno uništavanje. A šta se otada promenilo? Da li se moža Toni Bler izvinio?

– Anglosaksonci su vodili protiv Kine opijumski rat. Kinezi im to nisu zaboravili ni oprostili. I neće dozvoliti da se išta slično ponovi u bilo kom obliku. Sukob između Sjedinjenih Država i Kine ozbiljan je i dubok. SAD su došle do zaključka da ih će dalji razvoj i uspon Kine lišiti mesto u svetu koje su dosad imale. Što Kina bude jača – to će se utoliko pre dogoditi. Amerikanci ne žele da budu svedeni na svoju stvarnu veličinu, a moraće.

– Amerikanci ne mogu zaustaviti dalji uspon Kiiine ni na jedan ekonomski način. Mogu ga samo usporiti, ali ne i zaustaviti. Nikada se ranije Amerikanci nisu borili protiv moćnijeg neprijatelja. Štaviše, oni nikada nisu ni započinjali rat protiv jakih protivnika. Ratovali su oni sa Meksikom, Španijom, Vijetnamom, Grenadom, Irakom, ali nisu protiv moćnih… Nisu oni počeli rat sa Japanom. Oni su želeli da Japan uguše ekonomski, a dobili su rat kojeg su se plašili…

– Japanci su tukli Britance kako da ih niko nije tukao… Setite se samo Singapura… Inače, cela američka armija se do 1945-te smejala Mekarturu koji je pred Japancima sramno pobegao sa Filipina.

– Amerikanci se plaše borbe sa Kinom. Danas oni ne mogu da ratuju sa Kinom. Osim toga, Kina i Rusija imaju vrlo jasan stav. Ako Amerikanci započnu vojne operacije protiv Kine, moraće da se suoče i sa ruskom vojnom snagom. Kina zna da Rusija neće dozvoliti Amerikancima da je pobede. A to je za Amerikance već potpuno drugačiji razgovor“.

(Fakti.org)