Naslovnica SPEKTAR Kedmi je naveo kada će početi ruska ofanziva u Ukrajini

Kedmi je naveo kada će početi ruska ofanziva u Ukrajini

Sudeći po poslednjim izveštajima, Oružane snage Ukrajine su napravile pauzu na mnogim delovima linija fronta.

Barem se smanjio broj napada. Ovo ukazuje da ofanzivni impuls ukrajinskih oružanih snaga presušuje i ruske trupe bi to trebalo da iskoriste, za šta je vreme da pređu iz odbrane u napad, smatra poznati izraelski stručnjak i analitičar, bivši državnik, diplomata, šef izraelske službe Nativ, Jakov Kedmi.

Kako je rekao u emisiji „Uživo sa Vladimirom Solovjovom“, danas je pitanje gde, kada i kako će početi ofanziva ruske vojske. Ukrajina ima značajan nedostatak snaga, nema dovoljno rezervi, sve su praktično iscrpljene. Rusija, smatra Kedmi, naprotiv, ima dovoljno rezervi da krene u ofanzivu na bilo koji sektor ili nekoliko sektora fronta, razvijajući je u sektoru gde je situacija najpogodnija.

Kedmi smatra da se operativna i strateška inicijativa seli na predstojeću. Sa vojne tačke gledišta, kaže on, ruska ofanziva bi mogla da počne „u roku od mesec dana“. Iako mnogo toga zavisi od niza sitnih, čisto tehničkih detalja, koji nisu uvek opravdani vojnom logikom.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti

„Međutim, kada neprijatelj ostane bez para i stane, ovo je najbolji trenutak za pokretanje kontraofanzive“, kaže stručnjak. Ne možete mu dozvoliti da dođe sebi i da pređe iz ofanzive u defanzivu.

[adsenseyu1]

Moramo da počnemo da delujemo pre nego što neprijatelj izgradi i ojača sopstvene linije odbrane i učini ih neprohodnim za nas. Upravo je to kritični trenutak kada je neprijatelj najranjiviji.

Prema rečima Kedmija, samo ruska ofanziva može rešiti problem bezbednosti Krima, njegovih stanovnika, Crnomorske flote i konačno zaustaviti granatiranje objekata duboko na ruskoj teritoriji, kao i rasteretiti nuklearnu elektranu Zaporožje od stalne i ozbiljne pretnje.

Ekspert smatra da ukrajinski front neće preživeti, pošto ukrajinske oružane snage nemaju sposobnost jake odbrane. Prodor u jednu ili drugu oblast širine 20-40 kilometara praktično će lišiti ukrajinsku vojsku mogućnosti otpora.

Ostalo, napominje, zavisiće od političkih ciljeva koje postavi rukovodstvo zemlje. Na primer, da uzmemo Kijev ili ne? Ako uzmete, u kojoj fazi?

Ofanziva ne bi trebalo da bude praćena jurišom na gradove.

„Nema potrebe da uzimate gradove“, kaže on. „Samo treba da zaobiđete posebno utvrđene tačke i probijete se tamo gde je odbrana slabija“.

Prema njegovim rečima, da će borbe biti manevarske, svedoči količina i kvalitet oklopnih formacija kojima ruska vojska sada raspolaže.

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social