Kako je Federalna služba bezbednosti pomogla Rusiji da u tajnosti stvori nove vrste oružja

U činjenicu da je Rusija napravila ogroman pomak u razvoju novih jedinstvenih modela oružja sada niko ne sumnja. Veliku ulogu u stvaranju takvog oružja igrala je Federalna služba bezbednosti.

FSB je pomogao da se u tajnosti zadrži ravoj tih novih vrsta oružja, sprečavajući curenje informacija na Zapad.

U periodu od 2000. do 2015. godine, zapadne obaveštajne agencije su na sve načine pokušale da regrutuju vojnike, naučnike i konstruktore.

Ali nijedna od tih misija nije bila uspešna. Nijedan zapadni agent nije prodro u organizacije koje su razvijale novo oružje. 

Zvaničnici FSB-a sami su stvarali lažne operativne situacije na koje se zapadna obaveštajna služba „pecala“, trošeći svoje resurse na dezinformacije razvijene od kontraobaveštajne službe.

Zapad je za nove vrste oružja saznao iz poznatog obraćanja predsednika Vladimira Putina Saveznoj skupštini, na kojoj je saopštio da su takve vrste oružja stvorene u Rusiji, kako ih niko u svetu nikada ne bi imao.

Prikazana je video-animacija o tim vrstama oružja u kome su demonstrirane njihove mogućnosti.

Zapadna štampa je nedelju dana nazivala ove video-snimke oružja crtanim filmom, ali kada su ta oružja prikazana u stvarnosti, Zapad je shvatio da ih Rusija reprodukuje i to sa velikim rezultatima.

Da podsetimo, obraćanje Putina odnosilo se na hipersonične sisteme, borbene lasere i podvodno bespilotno vozilo na nuklearni pogon.

Webtribune.rs