Kako da skinete bele mrlje na zubima bez odlaska kod zubara

fndliruehbvnlswd

Obično bele mrlje na zubima su estetski problem, ali ponekad, one mogu dovesti do kvarenja zuba i zato je  neophodno ukloniti bele mrlje.

Ove neprirodno svetle tačke na zubima mogu ali i ne moraju ukazivati na propadanje zuba.

Pre nego što saznate kako da se oslobodite belih mrlja na zubima, morate znati šta je uzrok.

Šta su bele mrlje na zubima?

Bele mrlje na zubima su pokazatelj gubitka mineralnog sadržaja u odnosu na površinu vaših zuba koji je poznat  kao gledj. Vaš stomatolog će ove bele pege uočiti po imenu hipoplazija. U stvari, bela mrlja na zubima može biti prvi znak propadanja zuba.

Dakle, kada gleđ vašeg zuba pokazuje neprozirnu  boju na licu mesta, to može biti znak da šupljina počinje da se formira na tom području. U ovom trenutku, trebalo bi da se obratite svom stomatologu da zna uzrok belih mrlja na zubima.

Šta uzrokuje bele mrlje na zubima?

Evo nekih od glavnih uzroka belih mrlja na zubima:

Suva usta – Kada su usta suva, onda nema dovoljno pljuvačke da zadrži pH nivo usta neutralnim. Kada pH nivo nije na svom neutralnom stupnju, bakterija se razvija da bi napala zube svojom kiselinom.

Konzumiranje kisele hrane – Hrana koja ima visok sadržaj kiseline kao što su kisele bombone, limun ili sirće može izazvati bele pege na zubima. Isti je slučaj i sa kiselim pićima poput gaziranih sokova ili limunade. Visoka kiselost sadržaja na ovoj hrani i piću otklanja gleđ zuba i druge prirodne minerale koji dovode do belih mrlja na zubima.

Loša oralna higijena – Ako ne vodite dovoljno računa da očistite usta, stvoriće se plak na zubima. Plak se može prepoznati kao lepljiv, bezbojni film bakterija i ostataka koji napadaju zube odmah nakon što jedete ugljene hidrate to znači sav šećer i skrob koji imate. Ove bakterije se hrane šećerom i proizvode kiselinu koja oštećuje vašu zubnu gleđ i uzrokuje belu tačku, a zatim propadanje zuba.

Prekomerni fluor – Dok je fluorid jedan od bitnih minerala za održavanje zdravih zuba, prekomerni fluor dovodi do belih mrlja i šupljina na zubima. Previše fluora omogucava pojavu belih pega. Ponekad pijaća voda sadrži visok nivo fluora. Fluor je glavni uzrok bele mrlje na zubima, naročito kod dece čiji je razvoj zuba u procesu.

Beljenje zuba trakama – Trake za beljenje zuba su napravljene od takvog materijala kao što je plastika. Sadrže gel kao supstancu koja se lepi za zube. Ako ste trake za izbeljivanje koristili, one mogu izazvati bele tačke iza vaših zuba, pogotovo ako ste ih drzali duže vreme. Ove trake sadrže visok nivo kiselosti i sposobne su da smanje mineralni sadržaj gleđi uzrokujući bele tačke na njima.

Proteza za zube – Proteze zapravo ne izazivaju bele pege na zubima. Međutim, ako ne primenjujete pravilno oralnu higijenu dok nosite protezu, onda ćete sigurno dobiti bele pege na zubima. To je zato što se plak nakuplja na teško dostupnim mestima gde niste u mogućnosti da dobro operete zube.

Celijakija za oboljenja – Ovo je autoimuna bolest koja skraćuje životni vek obolelih. Ona takođe povećava rizik od razvoja drugih autoimunih bolesti kao što su multipla skleroza, ekcem, reumatoidni artritis i osteoporoza. Celijakija je takođe veoma povezana sa defektima zuba.

Kako se otarasiti belih mrlja na zubima?

Stomatolog će najpre da dijagnostikuje stanje belih pega na zubima i moguć uzrok. Shodno tome mogu se koristiti različite tehnike za uklanjanje belih pega na zubima poput mikro-abrazije, beljenja, ili čak zatvaranje zuba belom plombom ili primenom porculanske glazure. Zubari takođe veruju da bele mrlje nestaju prilikom pranja ili korišćenjem zubnog konca.

Napravite revitalizirajuću pastu za zube kod kuće

Ovaj domaća obnavljajuća pasta za zube sadrži osnovne elemente kao što je kalcijum koji nesumnjivo jača zube. Soda bikarbona balansira pH nivo u ustima i suptilno uklanja bele mrlje. Kokosovo ulje ima antibakterijsko dejstvo, dok ostala eterična ulja doprinose ukusu.

Potrebno je:

 • Kokosovo ulje 3-5 kašika
 • Kalcijum u prahu 5 kašika (možete koristiti kalcijum tablete)
 • Soda bikarbona – 2 kašike
 • Ksilitol u prahu – 3 kašike
 • Eterična ulja kao što su nana, cimet, narandža, limun ili karanfilić – nekoliko kapi bilo koje jedne ili dve vrste ulja.

Ovom pastom perite 2-3 puta dnevno zube.

 Kako da sprečite nastanak belih mrlja na zubima

1. Izbegavajte šećer u vašoj ishrani. Šećer i namirnice bogate ugljenim hidratima stvaraju u ustima kiselu sredinu. U takvoj sredini bakterija doprinosi razvoju bakterija i nastanku belih mrlja. Takođe smanjite unos slatkiša, sokova, veštačkih zaslađivača itd.

 1. Umesto šećera, koristite prirodne zaslađivače kao što su med i javorov sirup.
 2. Izbegavajte voćne sokove, u njima ima previše šećera.
 3. Uključite dovoljno hrane bogate kalcijuma u vašu ishranu.
 4. Pijte puno vode.
 1. Ispirajte usta vodom nakon kafe, čaja, soka ili bilo kojeg drugog zaslađenog pića.
 2. Izbegavajte začinjenu i slanu hranu.
 3. Izbegavajte pića sa kofeinom.
 4. Izbegavajte alkohol i duvanske proizvode.
 5. Proverite količinu fluora u vašoj pasti za zube. Fluor je od suštinskog značaja da se smanji kiselina i stvori ravnoteža ph nivoa u ustima. Pasta za zube ima efekat samo ako se u njoj nalazi 1.000 do 1.500 ppm fluora
 6. Obratiti posebnu pažnju na održavanje oralne higijene. Upotrebljavajte četkicu i konac najmanje dva puta dnevno. Posebno nakon slatke hrane i pića.
 7. Ako nosite protezu, morate da budete pažljiviji pri čišćenju usta i zuba. Koristite konac.

Webtribune.rs