Naslovnica ŽIVOT Jutarnje navike koje snižavaju visok krvni pritisak

Jutarnje navike koje snižavaju visok krvni pritisak

Za većinu ljudi, hipertenzija ili visok krvni pritisak se ne javlja sa nekim znakovima upozorenja.

Jedini način da saznate da li ga imate je očitavanje krvnog pritiska. Ako se tokom vremena, ne kontroliše može oštetiti arterije, srce, mozak, bubrege. Pored terapije koju prepiše lekar, i određene jutarnje rutine pomažu u rešavanju ovog zdravstvenog problema.

Prema mnogim istraživanjima jutro je vreme kada je veća verovatnoća da će se dogoditi srčani ili moždani udar, upozoravaju lekari. Ponekad, problemi sa srcem mogu delom biti izazvani povišenim jutarnjim krvnim pritiskom.

Sa druge strane, određene promene u načinu života mogu pozitivno uticati na krvni pritisak, tačnije da ga snize.

Ograničiti unos kafe

Jutarnja šoljica kafe može povisiti krvni pritisak, posebno ako smo neumereni u količini. To je zato što je kofein stimulans i on će nas razbudititi, ali će uticati na pritisak.

„Dve do četiri šoljice kafe obično će povećati krvni pritisak za oko 8 mm Hg sistolni (tj. gornji) i 6 mm Hg dijastolni (tj. donji). Ovaj skok obično ne traje dugo i nestaje za oko četiri sata“, pojašnjava dr Džon Higins.

Uravnotežen doručak

Preskakanje jutarnjeg obroka nije dobra ideja, jer može da bude povezano sa hipertenzijom kod odraslih, kažu istraživanja u International Journal of Hypertension‌‌.‌

„I nije važno samo kada jedete, već i ono što jedete. Na primer, parfe od jogurta sa niskim sadržajem masti sa orasima i voćem je odličan, uravnotežen doručak koji podstiče pritisak iz nekoliko razloga – orašasti plodovi su bogati omega-3 mastima korisnim za organizam, a voće kao što su kivi, banana i pomorandže povezani su sa nižim krvnim pritiskom“, kaže dr Higins.

Zaobilaziti šećer

Kada se suočavamo sa hipertenzijom, neophodno je da ograničimo šećer. „Budite posebno pažljivi kada jedete ujutru peciva i žitarice, u koje se često dodaju zaslađivači“, kažu lekari i dodaju da „visoki nivoi šećera u krvi povezani su sa aterosklerozom (nakupljanjem plaka u arterijama), što dovodi do povećanog krvnog pritiska.

Vežbanje i meditacija

Vežbanje ujutru je odličan način da se podstiče zdrav krvni pritisak u celini.

„Dva i po sata aerobne vežbe umerenog intenziteta (ili 75 minuta aerobne vežbe visokog intenziteta) i/ili treninga snage u trajanju od 90 do 150 minuta svake nedelje mogu smanjiti krvni pritisak za čak 5 mm Hg, kaže dr Higins.

Takođe, ujutru telo možemo da „spremimo“ za dan i meditiranjem – ljudi sa blagom hipertenzijom koji praktikuju meditaciju zasnovanu na svesnosti imaju smanjen sistolni i dijastolni krvni pritisak, kaže studija sa Univerziteta Merilend, a piše Liv strong.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social