Naslovnica U FOKUSU Jelena Jerinić: Nadležni organi bi morali da reaguju zbog iznošenja zaštićenih medicinskih...

Jelena Jerinić: Nadležni organi bi morali da reaguju zbog iznošenja zaštićenih medicinskih podataka o dečaku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo je lične podatke o primanjima roditelja dečaka koji je izvršio napad u školi “Vladislav Ribnikar” i druge privatne podatke. On nije objasnio kako su ove informacije relevantne, stoga ih portal N1 neće prenositi.

Vučić je izneo ove podatke dok je komentarisao, kako je rekao, “različite priče” koje je slušao i čitao.

“Ovo je sve suprotno od klišea, niti je reč o nekom ko se borio za roditelje i status, o nekom ko nema da jede i pije, sve suprotno”, rekao je on.

Predsednik Srbije izneo je i druge lične podatke – o zanimanju roditelja, počinjenim prekršajima, ali i iz ličnog i školskog života maloletnog napadača.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Rekavši da su državne institucije u ovom slučaju uradile svoj posao, Vučić je pročitao analize dve ustanove o mentalnom zdravlju maloletnog K.K.

N1 neće prenositi ništa od ovih informacija.

[adsenseyu1]

Dr Jelena Jerinić: Nadležni organi bi morali da reaguju- Vučić izneo zaštićene medicinske podatke o dečaku K.K.

„Ovo je bilo još jedno sramno obraćanje predsednika Republike koje je iskoristio da ponovo uzurpira ovlašćenja više državnih organa, počevši od Vlade . Izneo je i brojne podatke iz istrage, uključujući i lične i zaštićene medicinske podatke dečaka i njegove porodice. Ovakvo iznošenje podataka zabranjeno je zakonom, ko god da ga čini i na to bi morali da reaguju nadležni organi“, kaže za Danas Jelena Jerinić , poslanica Ne davimo Beograd i profesorka prava na Univerzitetu Union.

Komentarišući deset mera koje je na konferenciji za novinare predložio Aleksandar Vučić, Vladi Srbije, profesorka Jerinić kaže da nije prvi put da se u javnosti pojavljuje predlog da se snizi granica krivične odgovornosti. To je, kaže, populistička mera kojom se sva krivica za ovakve događaje svaljuje na maloletne počinioce i njihove porodice, bez ispitivanja sistemskih problema i odgovornih u okviru sistema.

„Ovakve mere retko daju rezultate, jer ne odvraćaju od činjenja krivičnih dela, jer su njihovi uzroci u drugim problemima“, navodi Jerinić.

[adsenseyu4]

Inače, kako kaže, Komitet za prava deteta je u jednom od svojih opštih komentara uz Konvenciju o pravima deteta 2019. istakao da granicu krivične odgovornosti ne treba snižavati ispod 14 godina i predložio je čak da se ona podigne na 15 ili 16 godina. Srbija je potpisnica Konvencije o pravima deteta i trebalo bi da sledi preporuke Komiteta.

„Svakako treba preispitati primenu propisa o držanju i korišćenju oružja i utvrditi odgovornost svih koji su po zakonu odgovorni. Pored pravne, predstavnike izvršne vlasti treba još jednom podsetiti da postoje i moralna i politička odgovornost“, objašnjava dr Jerinić.

Dodaje da se, nažalost, skupštinski Odbor za prava deteta nije u toku ovog saziva sastao ni jednom nakon konstituisanja, a da predsednik Skupštine, Vadimir Orlić, uporno odbija da ga sazove.

„Ovim putem, kao članica tog odbora, apelujem da se o ovom događaju i njegovim uzrocima otvoreno raspravlja i u Narodnoj skupštini“, poručuje sagovornica Danasa.


(N1, Danas)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte