JEDETE LI KANCEROGENI HLEB: Pšenica se pre žetve natapa sredstvom protiv korova

hleb

Usevi pšenice se pre žetve natapaju glifosatnim sredstvom za uništavanje korova… Jedete li “kancerogeni hleb“?

Glifosat, toksična hemikalija pronađena u popularnom sredstvu za uništavanje korova Raundap, klasifikovan je, od strane Svetske zdravstvene organizacije, kao verovatno kancerogen. Raundap se koristi u mnogim baštama, javnim parkovima i za poljoprivredu – ali istraživanja su pokazala da je jedan od njegovih sastojaka – glifosat – opasan za ljudsko zdravlje.

Prema pisanju Ecowatch.com, otkriveno je da glifosat toksičan za ljudske ćelije i da je povezan sa brojnim bolestima i zdravstvenim problemima – od Alchajmerove bolesti do urođenih mana i niza kancera. Ipak, uprkos zabrinutosti zbog izloženosti ovoj hemikaliji i rezulatima istraživanja da je glifosat prisutan u hrani, pa čak i vodi – glifosat se često prska po usevima neposredno pre njihove žetve.

Šta je glifosat?

Glifosat je herbicid koji se prska na useve da bi se smanjio broj neželjenog korova koji raste u poljoprivrednim oblastima, kao što je navedno od strane Nacionalnog informacionog centra za pesticide. To je neselektivno, što znači da je otrovno za većinu biljaka. Glifosat se stoga najviše koristi u kombinaciji za genetski stvorenim usevima (GM usevi) koji su dizajnirani da budu otporni na ovu moćnu hemikaliju – kao što su GM kukuruz i pšenica.

Roundup je proizveden od strane velikog agrobznisa Monsanto, koji takođe proizvodi GM sememena koja su u stanju da izdrže izlaganje glifosatu.

Kako to utiče na zdravlje?

Naš DNK je kompleksna i osetljiva stvar, sastavljena od nukleinske kiseline koja je sačinjena od adenina, citozina, guanina i timina. Kako prenosti GMO Evidence.com, naučna studija poljoprivrednih radnika u Brazilu koji su bili izloženi glifosatu, je pokazala da su oni pretrpeli kako oštećenje DNK tako i povišenu smrtnost ćelija.

Prema pisanju Ecowatch.com, studija dece obolele od raka mozga otkriva da ako su oba roditelja bila izložena Raundap-u u dve godine pre rođenja deteta, šanse da to dete dobije rak mozga su dvostruke. U međuvremenu, istraživanje sa životinjama izloženim glifosatu pokazuje da glifosat podstiče rast ćelija raka dojke tako što utiče na receptore estrogena, što dovodi do tumora dojke.

Istraživanje poljoprivredne zajednice od 65.000 ljudi u Argentini koja redovno koristi Raundap, otkrilo je da su stope raka dva do četiri puta veće od nacionalnog proseka, posebno u odnosu na kancere dojke, prostate i pluća.

Međutim, i pored svih ovih činjenica, 74% svih aplikacija glifosata od sredine 1970-ih se dogodilo u poslednjih 10 godina, i njegova upotreba raste.

Žetva useva natopljenjih glifosatom

Upotreba glifosata je udvostručena u poslednjih pet godina, navodi GMOEvidence.com, a više od 80 miliona kilograma Raundap-a godišnje se prska po usevima. Istraživanja su pokazala da je potrebno 57 miligrama po milionu da glifosat potpuno uništi ljudske ćelije bubrega – a poljoprivrendi nivo ove hemikalije je često više od 200 puta veći od ovog iznosa.

Od posebnog značaja je upotreba glifosata neposredno pre žetve useva, kao što je pšenica – takođe poznato i kao isušivanje. Prema The Organic and Non-GMO Report, to se radi da bi se potpuno uništio jedan rod, jednu do dve nedelje pre žetve, što pomaže pri isušivanju zrna. Ovo prskanje pre žetve znači da je nivo glifosata na pšenici daleko veći nego što je potrebno – ili poželjno.

U intervjuu na The Organic and Non-GMO Report, jedan farmer objašnjava da “potrošači ne shvataju da kada kupuju pšenične proizvode kao što je brašno, kolači i hleb, oni dobijaju ostatke glifosata u tim proizvodima… Varvarski je staviti glifosat u hranu nekoliko dana pre ne žetve.“

Razlog više da preskočite kupovinu “kancerogenog hleba“ i ispečete svoj hleb kod kuće koristeći organsko brašno – imajući na umu da ono čime hranite svoju porodicu ne sadrži glifosat.

Webtribune.rs