Naslovnica ŽIVOT Jedemo je svaki dan a da ne znamo: GMO soja otrovna za...

Jedemo je svaki dan a da ne znamo: GMO soja otrovna za bubrege, jetru i reproduktivne organe

[adsenseyu2]

vbhfegoiu897324hfg

U Srbiji je oko 97% soje genetski modifikovano. Ovo su zapravo zabrinjavajuće vesti, pogotovo zato što su nedavna istraživanja otkrila da je GMO soja otrovna po bubrege, jetru, ali i druge organe.

Problem je u tome što GMO soju jedemo skoro svaki dan a da to ne znamo. Jedemo je u pljeskavicama koje kupujemo, i to najmanje 30 posto, zatim u skoro svim kuvanim jelima po restoranima i kafanama, u raznim vrstama keksa, rezancima itd. Po supermarketima GMO soja je u većini proizvoda. Nismo toga svesni jer ili ne čitamo deklaraciju, ili to proizvođači kriju.

Sada postoji čitav niz naučnih istraživanja koja dokazuju da GMO negativno utiču na organizam. U najnovijoj studiji, koju su sproveli egipatski istraživači, otkriveno je da se u bubrezima, jetri, testisima, spermi, krvi, pa čak i u DNK pacova, kojima je davana GMO soja, nalazila smrtonosna količina toksina.

Histopatološke procene koje su istraživači napravili na osnovu tkiva pacova ne ostavljaju prostora za greške ili nesporazume. Ovi rezultati se ne mogu olako odbaciti kao rezultati nekih drugih studija (Seralini). Seralinijeva studija je jedan od najcitiranijih radova na internetu, iako ju je Monsanto opovrgao.

[adsenseyu1]

Seralini i dalje stoji iza svojih otkrića, a podržava ga i na hiljade drugih naučnika širom sveta. Ipak, pomislili biste da je lud na osnovu komentara koje je industrija napravila kako bi ga diskreditovala.

Šta će Monsanto učiniti kada ovakve studije krenu da se gomilaju? Sve je više dokaza protiv GMO. Šta će se desiti kada se GMO soja poveže sa sterilnošću i smrtnošću beba?

Ovo su neka od jezivih otkrića do kojih je došla studija u kojoj su pacovi hranjeni GMO sojom:

 • Fragmentacija DNK se značajno povećala kada su pacovi nahranjeni GMO sojom, a nivo toksina se povećavao svakog meseca.
 • U krvi su pronađeni enzimi toleranti na glifosat, a istraživači su istakli da postoji rastuća zabrinutost da će ubacivanje stranih gena u hranu imati neočekivan i negativan uticaj na ljudsko zdravlje.
 • Povećala se biopatologija bubrega. Koncentracija kreatinina i mokraćne kiseline se značajno povećala kod pacova koji su hranjeni GMO sojom svakog meseca.
 • Primećene su hromozomske aberacije. Pojavio se „veoma značajan“ broj abnormalnih ćelija.

Skoro svaki organ koji je posmatran, pokazivao je znake oštećenja od strane GMO soje. Istraživači su naveli:

[adsenseyu4]

„Rezultati svih parametara procenjenih u istraživanju su dosledni i potvrđuju da je ishrana koja je uključivala GMO soju na svakih mesec dana u periodu od tri meseca, uzrokovala značajne histopatološke, biohemijske i citogenetske promene u svim ispitanim tkivima“.

Životinje nisu testirane na toksične efekte nakon 3 meseca. Ishrana koja je uključivala pšenicu nije dovela do navedenih rezultata.

Najveći američki proizvođač hibridnog semena za poljoprivredu, Pioneer Hi-Bred International, napravio je genetski modifikovanu soju koja je odobrena 2010. godine. Soja je takođe jedan od najuzgajanijih GMO useva.

Od tada je prodato mnogo prehrambenih proizvoda koji sadrže GMO soju.

Mnogi ljudi su danas alergični na soju, a simptomi uključuju:

 • Koprivnjača, svrab ili ekcemi
 • Oticanje usana, lica, jezika i grla, ili drugih delova tela
 • Astma ili šištanje, curenje nosa, simptomi prehlade
 • Crvenilo kože
 • Peckanje u ustima
 • Abdominalni bolovi, mučnina i dijareja

[stextbox id=“alert“ shadow=“false“ bcolor=“FF2212″]GMO soja je jedan od tajnih sastojaka koji je tako lukavo infiltriran u prehrambeni sistem. Čak i mnoge „zdrave hrane“ sadrže GMO soju. Dakle, ako konzumirate proteinska pića i zdrave energetske štanglice kako biste ostali u formi, dovodite sebe u opasnost od GMO soje.[/stextbox]

[adsenseyu1]

 [stextbox id=“alert“ shadow=“false“ bcolor=“FF370F“]Ekstrakt proteina soje može se naći u proteinskim štanglicama, šejkovima, flaširanim voćnim napicima, supama i sosevima, sojinom mesu, pecivima, cerealijama i dijetetskim suplementima. Tu su i mleko od soje, tofu i mnogi drugi.[/stextbox]

Sojin lecitin je takođe problem, a GMO soja se nalazi čak i u kašama za bebe!

Postoje još neka jeziva otkrića o GMO soji iz prethodnih studija:

 • Više od polovine beba pacova, čije su majke hranjene GMO sojom, umrlo je u roku od tri nedelje
 • GMO soja menja ćelije testisa kod pacova
 • Kuvana GMO soja sadrži 7 puta više alergena soje
 • Alergije na soju su porasle za 50% u Velikoj Britaniji ubrzo nakon što je uvedena GMO soja
 • GMO soja je uzrokovala sterilnost u jednoj od ruskih studija
 • GMO proteini se kontinualno proizvode unutar naših tela od trenutka kada pojedemo GMO proizvode, uključujući soju

Na milione hektara GMO soje se sadi svake godine. Kao što možete zaključiti i sami, GMO soju nije lako izbeći. Da li je Monsanto znao za toksičnost pre nego što je počeo da prodaje GMO soju?

[stextbox id=“alert“ shadow=“false“ bcolor=“FF5112″]Za sada, trudite se da proveravate svaku deklaraciju i gledajte da ne konzumirate ništa što sadrži GMO soju. Najbolje je da potražite zamene za vaše omiljene proizvode koji sadrže GMO soju.[/stextbox]

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]