Naslovnica ŽIVOT Imamo je svi u kući: Ulje ove biljke ubija čak 25 vrsta...

Imamo je svi u kući: Ulje ove biljke ubija čak 25 vrsta bakterija, štiti od raka, čuva vid..

[adsenseyu2]

Oregano Sprig with Dried on a Wood Table

[adsenseyu3]

Istraživači sa Univerziteta u Arizoni objavili su nove rezultate gde su pronašli da karvakrol, fenol ulja origana deaktivira opasne mikroorganizme i zagađivače na nivou koji mogu pozitivno uticati na pripremu i bezbednost hrane.

Ne samo da je origano ulje moćno antibakterijsko sredstvo već i ispoljava antioksidantna i antibakterijska svojstva koja se mogu primeniti na hranu.

Origano ulje može uništiti kancerogene materije u pripremanju hrane na visokim temperaturama

Kada je Sadana Ravišankar sa svojim timom, ulje origana dodala na mleveno meso junetine, otkrili su da je karvakrol sprečio formiranje 78 odsto heterocikličnih kancerogenih molekula koji nastaju kada se životinjska mast kuva na visokim temperaturama.

[adsenseyu1]

U drugoj studiji, utvrđeno je da ulje origana suzbija salmonelu i ešerihiju koli. Studije pokazuju da su primene ulja origana bezbrojne, a Ravišankar veruje da bi pomoglo u pripremi industrijske hrane.

Ulje origana bi moglo da zameni zračenje, izbeljivanje i druge hemijske i neprirodne metode koje se koriste za prečišćavanje hrane i životinjskih proizvoda.

Ulje origana kao antiinflamatorno dejstvo protiv mikroba

Svrha ulja origana, kako su utvrdili naučnici na Medical Center univerzitetu, može biti dovoljno efikasno da zameni mnoge lekove koje tretiraju debelo crevo, jetru i sistem za varenje.

[adsenseyu4]

Ovo je dobra vest za ljude koji pate od Kandide, gljivice koja muči milion ljudi širom sveta. U jednoj studiji, 77 % pacijenata koji su koristili ulje origana, šest uzastopnih nedelja, izlečeno je od kandide.

Ostale koristi origano ulja

Karvakrol je takođe odgovoran za smanjenje gojaznost i može da spreči dobijanje na težini. Može smanjiti upalu koja je čest uzrok gojaznosti zbog masnog tkiva.

Ulje origana možete staviti nekoliko kapi ispod jezika i toplu slanu vodu ako imate zubobolju ili infekciju u ustima. Može se koristiti  i kao kućni lek za sinusne infekcije.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]