Naslovnica IZA OGLEDALA Gospodar šaha: Putinova zlatna zamka, igra je gotova

Gospodar šaha: Putinova zlatna zamka, igra je gotova

[adsenseyu2]

dshfedcdj3278dh

Veoma malo ljudi razume ono što Putin trenutno radi, a skoro niko ne razume šta će on uraditi u budućnosti.

Koliko god to bilo čudno, Putin trenutno prodaje rusku naftu i gas isključivo za zlato.

Naravno, Putin se time ne hvali širom sveta. On još uvek prihvata američke dolare kao posredni način plaćanja, ali ih momentalno menja u zlato.

Da bi se ovo razumelo, dovoljno je da se baci pogled na dinamiku rasta zlatnih rezervi u Rusiji i da se taj podatak uporedi sa zaradama na inostranoj razmeni od prodaje nafte i gasa.

Kupovina zlata u Rusiji je u trećoj četvrtini ove godine oborila sve rekorde, pri čemu je kupljeno gotovo 55 tona zlata! To je više nego što poseduju sve centralne banke u svim državama sveta zajedno!

Od ukupne kupovine zlata svih centralnih banaka, što je oko 93 tone zlata, Rusija je kupila više od pola.

Ne tako davno, britanski naučnici su uspešno došli do zaključka da Evropa neće moći da preživi bez energije koja dolazi iz Rusije.

Tako se zapadni svet, koji je izgrađen na hegemoniji petrodolara, našao u katastrofalnoj situaciji. Rusija je sada spremna da proda naftu i gas Zapadu, ali samo u zamenu za zlato.

[adsenseyu1]

Pošto Rusija poseduje konstantan priliv dolara od prodaje nafte i gasa, biće moguće da se ovi dolari zamene za zlato po trenutnim cenama koje, po svemu sudeći, obara Zapad. Na taj način se izjednačava cena zlata koju federalci i ESF veštački spuštaju kroz manipulaciju tržišta.

Interesantna činjenica: Obaranje cene zlata od strane specijalnog odeljenja vlade SAD – ESF-a (Fond za stabilizaciju razmene) – sa ciljem stabilizacije dolara je postalo zakon u SAD.

U finansijskom svetu je (opšte) prihvaćeno da je zlato anti-dolar i obrnuto. Vrednost zlata je inverzna vrednosti dolara.

Predsednik Ričard Nikson je 1971. godine zatvorio „zlatni prozor“, okončavajući slobodnu razmenu dolara za zlato, koju je Breton Vuds zagarantovao 1944. godine.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 2014. godine ponovo otvorio „zlatni prozor“ ne pitajući Vašington za dozvolu.

Trenutno Zapad radi sve što je u njegovoj moći da suzbije cene zlata i nafte. S jedne strane čini to zbog rasta američkog dolara, a sa druge strane, da uništi rusku ekonomiju koja odbija ulogu poslušnog vazala prema Zapadu.

Danas zlato ili nafta deluju proporcionalno oslabljeno i potcenjeno u odnosu na američki dolar što je posledica ogromnih ekonomskih napora Zapada.

Sada Putin prodaje ruske energetske resurse u zamenu za američke dolare koje Zapad veštački podupire. Putin sa ovim dolarima momentalno kupuje zlato, koje je veštački obezvređeno američkim dolarom.

Tu je još jedan interesantan element, ruski uranijum. Svaka šesta sijalica u SAD zavisi od dopremanja uranijuma, koji Rusija prodaje Americi za…dolare.

[adsenseyu4]

Tako u zamenu za rusku naftu, gas i uranijum Zapad plaća Rusiji u dolarima. Međutim, Putin koristi te iste dolare kako bi došao do zlata čiju je cenu u američkim dolarima veštački spustio upravo Zapad.

Ova zaista brilijantna ekonomska kombinacija od strane Putina stavlja Zapad, predvođen SAD u poziciju zmije koja agresivno proždire sopstveni rep.

SAD zloupotrebljavaju rezerve američkog dolara zarad dugoročnog cilja svetske dominacije i kontrole i ukopale su se u ekonomsku manipulaciju koja ne utiče samo na svetsku ekonomiju, već i na ekonomiju sopstvenog naroda.

Veoma je verovatno da ova ideja nije potekla od Putina, već od njegovog savetnika za ekonomske poslove – dr Sergeja Glazijeva. Nije čudo da se upravo Glazijev, zajedno sa mnogim ruskim biznismenima, našao na Vašingtonovoj listi sankcija. Njegova ideja koju je Putin brilijantno sproveo u delo, morala je takođe biti odobrena od kineskog kolege – Si Đinpinga.

Za Rusiju je inače jako zgodno da plaća za kineska dobra zapadnjačkim zlatom, a evo i zašto:

Kina je nedavno objavila da će prestati da povećava svoje zlatne rezerve i rezerve valute izražene u američkim dolarima. Ako se uzme u obzir rastući deficit trgovine između Kine i SAD (u korist Kine), onda bi gore navedena izjava u prevodu na finansijski jezik značila: „Kina prestaje da prodaje dobra za dolare“. Problem je što Kina neće bukvalno odbiti da prodaje dobra za američke dolare, već će ih samo prihvatati kao posrednu valutu, nakon čega će ih momentalno menjati u zlato ili rezerve valute.

Tako će Kina zameniti sve dolare koje će dobiti za svoja dobra sa nečim drugim. Odmah se nameće pitanje sa čime će Kina zameniti dolare? Analiza trenutne monetarne politike Kine pokazuje da će dolari najverovatnije biti zamenjeni zlatom.

[adsenseyu1]

Zbog ovog aspekta su rusko-kineski odnosi ekstremno uspešni za Moskvu i Peking. Rusija kupuje dobra od Kine direktno za zlato po trenutnoj ceni, dok Kina kupuje rusku energiju za zlato po trenutnoj ceni. Nema više mesta za američki dolar. On postaje posredni finansijski instrument.

Treba napomenuti da je globalno tržište zlata još uvek malo u odnosu na svetsko tržište nafte, gasa, uranijuma i drugih dobara.

petro dolar

Bitno je naglasiti da se za razmenu koristi isključivo zlato u fizičkom obliku, a ne u obliku „papirnih“ energetskih resursa.

Zapad se nada da će Rusija i Kina prihvatiti „papirno zlato“ za plaćanje energetskih resursa i dobara, ali to nije slučaj. Rusija i Kina prihvataju samo pravo zlato.

[stextbox id=“alert“ shadow=“false“ bcolor=“FF4912″]Iskoristivši mehanizam aktivnog povlačenja sa tržišta veštački sniženog zlata u zamenu za veštački pojačan dolar, Putin je započeo odbrojavanje do kraja svetske hegemonije petrodolara.[/stextbox]

Zapad može da se trudi i da troši resurse da veštački podigne moć dolara, smanji cenu nafte i veštački smanji cenu kupovnu zlata. Problem je što zalihe fizičkog zlata koje poseduje Zapad nisu neograničene.

Dakle, što više Zapad snižava cenu nafte i zlata u odnosu na dolar, brže gubi svoje obezvređeno zlato iz ograničenih rezervi.

[stextbox id=“alert“ shadow=“false“ bcolor=“FF350D“]U ovoj brilijantno odigranoj ekonomskoj kombinaciji, fizičko zlato iz rezervi Zapada ubrzano putuje ka Rusiji, Kini, Brazilu, Kazahstanu i Indiji (državama BRICS-a). Zapad više nema vremena da uradi išta pre nego što dođe do kolapsa petrodolara. U šahu se situacija u koju je Putin stavio Zapad naziva „trka s vremenom“.[/stextbox]

[stextbox id=“alert“ shadow=“false“ bcolor=“FF270F“]Zapadni svet nikada nije bio suočen sa ovakvim ekonomskim dešavanjima. Bivši SSSR je ubrzano prodavao zlato za vreme pada cene nafte. Danas Rusija ubrzano kupuje zlato.[/stextbox]

Glavni princip svetskog modela petrodolara omogućava zapadnim državama koje predvode SAD da žive po cenu rada i resursa drugih država…što se zasniva na ulozi američke valute koja je dominantna u svetskom monetarnom sistemu.

Ono što BRICS sada radi, predvođen Rusijom i Kinom, jeste menjanje uloge i statusa američkog dolara u globalnom monetarnom sistemu. Od sveopšte valute za plaćanje, nacionalna valuta SAD pretvara se u podređenu valutu.

[adsenseyu5]

Zapad je tradicionalno koristio dve metode radi eliminisanja pretnje hegemonije modela petrodolara u svetu:

Jedna od njih su obojene revolucije. Druga, koja se upotrebljava ako prva ne uspe, su vojna agresija i bombardovanje.

Da ne pominjemo ilegalno bogaćenje na zlatnim rezervama država koje ne mogu da se odbrane od agresije SAD/Zapada.

Vrlo je verovatno da je zlato koje je „nestalo“ iz Iraka, Libije i Ukrajine poslužilo za produženje života dolara kao rezervne valute.

Međutim, u slučaju Rusije su ove metode ili nemoguće ili neprihvatljive.

Prvo, zato što stanovništvo Rusije, za razliku od naroda u drugim državama, ne želi da razmeni svoju slobodu i budućnost svoje dece za zapadnu kobasicu. To se i vidi iz Putinovog rekordnog rejtinga. Zapadni zvaničnici trenutno mogu samo da sanjaju o obojenoj revoluciji u Rusiji.

Što se tiče drugog načina, Rusija definitivno nije ni Jugoslavija, ni Irak, ni Libija. SAD su osuđene na propast ako i pokušaju bilo koju nenuklearnu vojnu operaciju protiv Rusije, na teritoriji Rusije. Generali u Pentagonu su toga svesni. Slično je beznadežan i nuklearni rat protiv Rusije. NATO ne bi mogao da izvede napad koji bi u potpunosti onemogućio ruski nuklearni potencijal, a odgovor Rusije bi bio neizbežan.

Zapadna ekonomska vlast je veoma dobro svesna ozbiljnosti situacije. Putin je postavio zlatnu zamku u koju je Zapad lakomo upao. Na kraju krajeva, kao što Breton Vuds kaže: „Ko ima više zlata postavlja pravila“.

Niko na Zapadu danas ne može da odgovori na prosta pitanja poput:

  • Koliko će dugo Zapad moći da kupuje naftu i gas od Rusije u zamenu za fizičko zlato?
  • Šta će se desiti sa petrodolarom kada Zapadu ponestane fizičkog zlata za plaćanje ruske nafte, gasa i uranijima, ali i kineskih dobara?

Ovo se, dame i gospodo, zove šah mat. Igra je gotova.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]