GALIJAŠEVIĆ UZNEMIRIO SRBIJU: Nisu to izbeglice nego vojnici – EU zatvorila granice pa traži od Beograda da prima migrante

Stručnjak za bezbednost DŽevad Galijašević tvrdi da postoji velika opasnost da BiH postane krajnje odredište za armiju migranata iz Turske među kojima je, prema njegovim rečima, najveći broj terorista i dojučerašnjih pripadnika radikalnih islamističkih grupa.

“Evropa je zatvorila svoje granice sa nekoliko redova bodljikavih žica, dok istovremeno BiH i Srbiju poziva da budu otvoreni za prijem migranata i da prema njima, kako kažu, postupaju humano. Ovo zaista nije pitanje humanosti, već ozbiljnog bezbednosnog pristupa. Mi još ne znamo ko su ti ljudi. Ono što znamo jeste to da su agresivni, mladi, poraženi vojnici, da su frustrirani zbog poraza u ratu, da su bili pripadnici terorističkih organizacija i da uopšte ne zaslužuju kvalifikaciju migranti”, kaže Galijašević.

On ističe da je glavna dužnost svake države da prvenstveno misli o bezbednosti svojih građana, ali da to, kako kaže, očigledno ne važi i u BiH.

“Bezbednosne strukture u Sarajevu i tamošnja zvanična politika prave diverziju unutar spremnosti u BiH da se postupi na način kako postupaju i druge države, štiteći svoje interese i bezbednost, štiteći svoje granice i pravni poredak. U Sarajevu se izgleda samo traga za načinom kako da ti takozvani migranti uđu u BiH, kako da se stvori sistem koji će ih propuštati i kako da se oni rasporede u već zatvorenoj BiH, okruženoj žicama, i kako da tu ostanu. BiH je krajnja destinacija i ćorsokak iz kojeg nema izlaza. Sve oko BiH je zatvoreno višestruko. Evropa je čak i korona virus iskoristila da se dodatno izoluje i da dodatno zatvori svoje granice”, tvrdi Galijašević.

On zaključuje da je činjenica to da BiH nedostaje stanovništvo, ali da primanje „za stalno“ ljudi među kojima, kako ističe, gotovo da uopšte nema žena i dece predstavlja ozbiljnu pretnju opstanku država na Balkanu.

(insajder.in)